Thursday, 29 March 2012

Acar timun

Hari ini macam tak ada mood nak menulis resepi yang panjang-panjang. Jadi hari ini saya hanya hendak berkongsi resepi acar timun yang mudah dan sedap :)


Bahan-bahan
1 biji timun
1 batang lobak merah
1 labu bawang besar ( hiris nipis)
1 biji cili merah( dihiris nipis)
2-3 sudu besar gula
1 sudu teh garam
4-5 sudu besar cuka makan
Sedikit air suam

Cara membuatnya
1. Kupas timun, buang kulit dan empulur serta dipotong memanjang.
2. Kupas lobak merah dan potong memanjang juga.
3. Dalam mangkuk, masukkan gula, garam, cuka dan air, kemudian kacau sebati.
4. Selepas itu masukkan bawang, cili besar, timun dan lobak merah, kacau lagi.
5. Satukan semua bahan. Sesuaikan rasa kemudian biarkan setengah jam atau sejam supaya acar tersebut mesra sebelum dihidang.
6. Hidangkan bersama nasi tomato atau nasi minyak, dalca, ayam masak merah dan sebagainya.

3 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...