Hari ini saya ingin berkongsi lauk kegemaran anak bujang saya iaiatu sambal udang. Tapi kalau mengikut sebutan anak bujang saya "udang pedas". Ada dua versi udang ini. Satu yang berkulit dan satu lagi tidak berkulit.
Jom lihat resepinya
Bahan:
3 sudu besar cili kisar
1 biji bawang besar *dikisar
3 ulas bawang putih *dikisar
3 sudu besar cili kisar
1 biji bawang besar *dikisar
3 ulas bawang putih *dikisar
1
inci halia *dikisar
12 ekor udang segar berkulit
1 sudu besar sos tomato
12 ekor udang segar berkulit
1 sudu besar sos tomato
Sedikit air
garam
gula
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak masak,tumis bahan kisar
(bawang besar, bawang putih dan halia) sehingga naik bau.
2. Masukkan cili kisar dan masak sehingga pecah
minyak.
3. Masukkan sedikit air kacau rata kemudian
masukkan 1 sudu besar sos tomato.
5. Bolehlah dihidangkan.
Selamat mencuba dan selamat berbuka puasa :)
yumssss sangat!
ReplyDeletewina pun suke udang!
sedap kalau dapat udang fresh kan
DeleteSedapnya la sambal udang ni.. Saya kalo bt sambal udang tak nampak merah mengaum macam ni. Slalu saya tengok kat kedai makan je sebab saya pernah buat sambal udang, warna merah tu macam2 versi, hehe, versi warna merah mcm ni belum keluar lagi, nanti mesti nak refer resepi ni pulak bila saya nak buat sambal udang.. ;D
ReplyDeletekenari putih, sambal udang ni depends pada cili juga.. ada Chili yang jadi merah, ada Chili jadi pudar
Delete