Ayam percik oh ayam percik. Menu inilah yang saya idamkan
semasa mengandungkan Sofea dahulu. Taknak ayam percik yang dibeli, tapi nak yang
macam kakak saya masak masa kecik-kecik dulu.
Sayangnya bila saya call kakak, dia pun dah terlupa apa resepinya sebab dah lama tak buat. Sudahnya saya call makcik saya di Terengganu untuk dapatkan resepinya. Jadi inilah resepi ayam percik versi saya. Cepat, mudah, sedap! ( sedap ikut selera sayalah).
Jom tengok resepinya
Bahan-bahan
½ ekor ayam
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar cili kisar
1 inci halia
1 biji kelapa diambil santannya
3-4 batang serai diketuk
Garam
Cara membuatnya
1. Potong ayam ikut kesukaan masing-masing dan bersihkan.
Tak nak potong pun tak apa. Lumurkan garam dan kunyit, kemudian bakar sehingga
masak. (saya guna pemanggang ajaib)
Untuk kuah percik
1. Blendkan bawang merah, bawang putih dan halia sehingga
hancur. Kemudian tumiskan bahan tadi sehingga naik bau.
2. Selepas itu, masukkan cili boh dan goreng lagi
sehingga pecah minyak.
3. Bila semua dah sebati, masukkan santan dan sentiasa
kacau supaya santan tidak berketul.
4. Apabila santan sudah hampir masak dan likat, masukkan
serai yang telah diketuk. Kacau lagi dan lagi.
5. Selepas itu, masukkan nissan/ gula merah/gula kabung
/gula (mana-mana pun boleh) dan juga garam secukup rasa. Apabila telah sebati,
kacau lagi dan pastikan kuah percik tadi pecah minyak dan pekat. Bila dah nampak semuanya ok dan seperti yang
dikehendaki, bolehlah tutup api.
6. Ambil ayam yang telah dipanggang dan gaulkan dalam kuah percik hingga sebati. Siap untuk dihidangkan
6. Ambil ayam yang telah dipanggang dan gaulkan dalam kuah percik hingga sebati. Siap untuk dihidangkan
Mudah bukan, selamat mencuba. Bulan puasa ni kena cari resepi yang mudah cepat sedap! bye!
Sedap nampak... time puasa saya pun buat ayam percik.. tapi selalunya dah pertengahan pose baru naik semangat nak buat.
ReplyDelete