Tuesday 18 October 2011

kek karamel

Kek karamel, nyummmmyyyy!!

Kek inilah yang saya idamkan semasa demam aritu. Akhirnya terlaksana juga impian nak makan kek karamel.


Memang ramai yang bertanya tentang resepi kek karamel apabila saya postkan gambar kek ini di FB. Jadi sekarang saya pastekan resepinya di sini ya :)

RESEPI KEK KARAMEL
Source : Pn. Munira
Bahan-bahan

(A)Gula Hangus
• 2 sudu besar gula (utk buat gula hangus)
• >>tabur gula dlm loyang n msk atas api perlahan..biar gula hancur n warna tukar jd perang).Ketepikan dulu

(B) Bahagian Atas
• 1/2 tin susu cair FN (200ml)
• 70gm gula kastor (saya guna 40-50 gram sahaja)
• 1/2 sudu teh esen vanila
• 3 bj kuning telur

(C) Lapisan Kek
• 140gm tepung gandum
• 70 gm gula kastor (saya guna 40-50 gram sahaja)
• 3 bj kuning telur
• 135ml air biasa
• 1 sudu teh baking powder (guna sudu kfc)
• 45ml minyak msk

(D) Merinque
• 6 bj putih telur
• 70gm gula kastor (saya guna 40-50 gram sahaja)
• 1 sudu teh krim of tartar (guna sudu kfc)

Cara-cara
• Kacau semua bhn (B) perlahan2.jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnya.
• Masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi..ketepikan.
• Pukul bahan (C) ketepikan
• Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat dia x jatuh.
• Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati.
• Bahagikan kpd beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau nak..masukkan kedlm loyang yg ada gula hangus tadi (A + B)..selang seli warna, letak ditengah2 loyang
• Bakar cara double boiling - selama 1 jam suhu 160-180'C
• Bila masak angkat & rehatkan 10 minit baru terbalikkan kek yg dibakar tadi...Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas tu mkn sejuk2.

Alhamdulilah, kek karamel ini juga sudah beberapa kali ditempah oleh kawan-kawan. Terima kasih pada yang menempah :)

5 comments:

  1. kagum dgn kesemangatan mu membuat kek!

    ReplyDelete
  2. Cantik plak dok dlm acuan tu...alaa...nape tk shot yg dh dipotong...suke tengok kaler2 yg berombak2 tu...

    ReplyDelete
  3. comelnyerr!!! pilihan warna yg menarik... errrr.. gambar kek kena potong takde ker? teringin plak nak tengok versi kek yg dipotong.. mesti lagi cun kan.. hehe..

    ReplyDelete
  4. KALAU DEKAT..MMG COMPOM SHA TEMPAH!tgk tu..caps lock lagi..hehe

    ReplyDelete
  5. Cantiknya...bila buat dalam loyang bulat bebunga cam nilagila nampak cantik...:D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...