Tuesday 14 June 2011

Bubur jagung

Dalam perjalanan pulang ke Kuala Lumpur dari Perak, semasa menyinggah membeli mentarang, kami turut membeli jagung. Zarin sangat suka makan jagung, kalau boleh hari-hari nak jagung!

Beli 6 ketul RM11, bagi kat adik ipar 2 ketul bawa balik Melaka dan lagi 4 ketul kami punya. Balik kerja semalam masing-masing dah kenyang dan taknak makan nasi, akhirnya kami sepakat untuk membuat bubur jagung.

Bahan-bahan

2 batang jagung
2 helai daun pandan (disimpul)
1 biji kelapa diambil santannya
4 sudu besar gula
2 sudu besar gula merah
sedikit garam dan air

Cara membuatnya

1. Basuh jagung dan kemudian hiris isinya nipis dan tebal. Kemudian rebuskan dengan sedikit air selama 10 minit atau hingga jagung hampir masak.
2.Kemudian masukkan santan, daun pandan, gula, gula melaka, dan juga garam. (Kalau nak kuah banyak lebihkan air, kalau suka manis boleh lebihkan gula). Kacau biar sebati. Setelah mendidih tutup api dan siap untuk dihidangkan.


Sangat sedap makan panas-panas dan cicah pulak dengan roti banggali, perggghhhh!!!!!

Yang tak tahan, hantu jagung (Zarin) berkata

"Mama masak sedap, bagus!" sambil angkat ibu jari tanda good!

Heheheh, juri kecik ni kalau bab jagung semua sedap. Makan pun bertambah-tambah. Mula-mula risau juga tidur malam nanti kembung perut. Tapi alhamdulilah, Zarin tidur dengan lenanya. Bangun pagi tadi mintak pancake el el cc (kfc-sebenarnya McD) pulak dah!hahahahah

3 comments:

  1. wah... bubur jagung!
    fav akak tu....lagi kalau tambah sagu! mmg marveles la...

    ReplyDelete
  2. suka2 akak pun suka jagung2 ni..lemak manis dan harum bau dia

    ReplyDelete
  3. minggu lepas berbuka dengan bubur jagung..RM3 tuk 3 tongkol..siap dapat free lagi setongkol..hehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...