Thursday, 23 February 2012
Resepi Masak Lemak Ketam
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 ekor ketam (dalam 1kg)
1 kotak santan 200ml
1 cawan air
1 keping asam gelugor
2 batang serai, dititik
Garam dan sedikit gula
BAHAN KISAR
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 biji cili merah
1 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan
* kalau nak pedas boleh tambah cili padi
CARA MEMBUATNYA :
1. Ketam dicuci hingga bersih dan kemudian toskan.
2. Dalam periuk masukkan bahan kisar , serai, asam gelugor, biar mendidih.
3. Kemudian tuang santan dan air serta ketam. Masak sambil dikacau sekali sekala. Masukkan sedikit gula dan garam secukup rasa.Apabila ketam telak masak boleh matikan api.
4. Siap untuk dinikmati.
Selamat mencuba :)
Labels:
seafood
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment