Friday, 24 February 2012

kuih tiram


Bahan-bahan ( +-100 )
2 cawan tepung gandum
1 cawan air ( agak2 laa...sampai jadi doh )
1/4 sdt garam
1 biji telur
1 sudu makan mentega (saya tambah)
Gula castor/aising

Untuk Pes :-
2 sdb minyak masak
2 sdb tepung jagung

Cara-cara
1.Pes : Campurkan minyak dah tepung jagung tadi. Kacau sampai sebati. Ketepikan.
2.Campurkan gandum,telur,garam, mentega dan air. Masukkan air sedikit2 dan uli la sehingaa doh tidak melekat di tangan.
3.Rehatkan doh lebih kurang 5-10 minit (untuk kasi lembut dan senang dicanai )
4.Bahagikan kepada beberapa bahagian dan canai la ia nipis2 ( bahagi 7-8 bahagian gitu sbb nak dapat tiram yang kecik2 )
5.Canaikan doh tadi sampai nipis dan memanjang.
6.Selepas itu sapukan la pes tadi ke atas doh yang dicanai itu.
7.Kemudian gulung la macam nak uat kek swiss roll tu dengan kemas dan ketat2 skit.
8.Potong la dalam1.5cm dan canai la sedikit ( jangan lenyek banyak kali 2 3kali dah cukup nanti tiram nyer x lawa dah )
9.Boleh la digoreng dengan minyak sederhana panas sehingga kekuningan ( tarik2 la skit supaya tiram ni panjang skit ) 10.Apabila dah masak. Toskan minyak tadi dan salut la dengan gula aising.

resepi asal boleh lihat di sini

1 comment:

  1. I seriously love your blog.. Excellent colors & theme.
    Did you develop this website yourself? Please
    reply back as I'm looking to create my own personal site and would like to find out where you got this from or just what the theme is called. Kudos!

    my web site; visit the official web site

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...