Monday, 14 November 2011

koteow kungfu

Hari ini saya ingin berkongsi resepi yang cepat dimasak sedap dimakan. Tapi bukan mee maggi ya. hikhikhik. Tapi koteow kungfu, wachaaaaa!!!!

Setiap kali buat koteow kungfu pasti suami saya bertanya,
"nak buat kenduri ke ni?"

sebab sebungkus koteow memang banyak untuk 3 orang makan. Tapi jangan tak percaya, habis licin ok!


Resepinya ialah

BAHAN A
sebungkus koteow (direndam air panas seketika dan toskan)

BAHAN B
10-15 udang direbus dan ditoskan.
sawi (dicelur)

BAHAN C (KUAH)
1 senduk sos tiram
4 ulas bawang putih (dicincang)
1 sudu kecil serbuk pati ayam
satu peket fish ball dipotong 2
1 biji telur (ambil putihnya sahaja)
2-3 sudu makan tepung jagung (dilarutkan di dalam air)
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
air

Cara membuatnya:
1.Panaskan minyak didalam kuali dan masukkan bawang putih. Tumis bawang putih sehingga naik bau dan kekuningan. Kemudian masukkan air (mengikut sukatan kuah yang diperlukan. biasanya 3-4 gelas).
2.Apabila sudah mendidih, masukkan sos tiram dan kiub ayam dan fish ball, kacau sehingga sebati. Masukkan udang dan juga sawi.
3.Kemudian masukkan garam dan tepung jagung, kacau lagi. Apabila telah pekat, masukkan putih telur dan kacau sehingga masak.
5. Kemudian masukkan koteow dan kacau sebati. Sedia untuk dihidangkan.

Sangat sedap dimakan panas-panas dan tidak lupa cili potong! nyummmy!

3 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...