Dari sup bertukar kepada kari. Kali ini kari kepala ikan tanpa santan aka kari kepala ikan mamak.
Jom lihat resepinya
BAHAN-BAHAN
1 biji kepala ikan
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil jintan manis
1/2 sudu kecil halba
1 biji bawang besar dimayang halus
3 ulas bawang putih dihiris nipis
2 biji tomato
1 tangkai daun kari
Serbuk kari ikan (saya guna babas 2 peket kecil dibancuh dengan air terlebih dahulu)
air asam jawa
air secukupnya
minyak untuk menumis
10-15 batang bendi
garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA
1. Panaskan minyak di dalam kuali.
2. Tumiskan jintan manis, jintan putih dan halba sehingga naik bau.
3. Kemudian masukkan bawang besar yang telah dimayang, bawang putih yang dihiris nipis, daun kari dan gaul hingga sebati. Tumis sehingga naik bau.
4. Masukkan rempah kari yang telah dicampur air (kacau sekejap biar rempah masak), air dan air asam jawa serta sedikit garam. Kacau sebati. Apabila menggelegak, masukkan tomato dan juga bendi.
5. Kecilkan api dan masukkan kepala ikan, biarkan selama lebih kurang 6-10 minit atau sehingga masak. sekali sekala kacau dan boleh tambah garam secukup rasa mengikut selera masing-masing. siap!
Haaa, mudah bukan? Rasanya pun sedap. Tak perlu lagi pergi makan kat kedai kari kepala ikan yang harganya RM75 sebijik! hahahahahahahaha
Selamat mencuba :)
sedap ni.. fav akak kari kepala ikan ala mamak ni.. suka meratah. gulpppp kalau byr sebiji kelapa kan rm75... hehehe...
ReplyDeleteKan kak Madiha. Lagi lagi bahagian pipi ikan tu.sedap meratahnya..
ReplyDeleteAritu kami p makan kat kedai, kena RM100.10. Diskaun RM0.10. So kena bayar seratus. tengok bil sebijik kepala ikan RM75. aaaaa, pitam!!!
buat sendiri puas makan. eheheheheheh
baru makan...mahaikan klu makan kat kedai..
ReplyDeletesenang jugak. mmg kari ni tak letak santan langsung ye? tairu ke susu pekat pun takde ek? cemana dia jadi pekat?
ReplyDeleteya allah seksi sungguh kari kepala ikan ni,...
ReplyDelete