Kalau sebut ikan singgang pasti meleleh air liur. Serius saya memang hantu ikan singgang. Kalau hari-hari makan ikan singgang pun tak apa. Siap hirup kuah lagi. hehehehehe..
Kalau masak ikan singgang lawannya sudah tentulah budu atau sambal belacan. Ada pulak celur bendi, kacang panjang, kangkung, terung, ulam-ulaman dan seangkatannya. Perghhh, kalau mak mertua lalu konfem tak sedar dah. ^_^
Sebenarnya ikan singganglah yang paling mudah nak buat. Paling penting berkhasiat sebab rebus-rebus je kan. Jom lihat resepinya
Bahan-bahan
1 ekor ikan tongkol (aya)
2 inci lengkuas dipotong
2 keping asam keping
2 ulas bawang putih dipotong dua
2 inci kunyit dipotong
6 biji cili padi
Sedikit belacan
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Cara-cara membuatnya
1. Bersihkan ikan aya dan potong kepada beberapa bahagian kemudian toskan.
2. Dalam periuk masukkan ikan tongkol (aya) lengkuas, kunyit, asam keping, bawang putih dan juga air. Paras air ialah sehingga ikan tenggelam.
3. Masak sehingga mendidih. Apabila mendidih masukkan belacan, garam secukup rasa dan cili padi. Kacau dan biarkan seketika sehingga semua bahan sebati. Kemudian boleh tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
* Ikan tongkol boleh digantikan dnegan ikan kembung atau pelaling
Kalau kawan-kawan ada resdung atau tak boleh makan belacan tak payah letakkan pun tak apa. Cuma kalau letak belacan rasa dan baunya lagi umpphh lah. Selamat Mencuba!
Tengah fikir nak masak apa petangnya. Yang nyata resepi dari Terengganu lagi. Mungkin acar masak timun batang kot :)
terbaik..! dan terliurr..
ReplyDeleteada pulak budu + ulaman kan? sure bertambah nasi
ReplyDeletePretty! This was an incredibly wonderful post. Many thanks for providing this information.
ReplyDeleteMy website easy loans online