Ikan tongkol atau ikan aye sangat sedap jika dimasak singgang dan dimakan pula dengan budu. selain singgang, ikan tongkol ini juga sedap jika dimasak sambal. Kebiasaannya saya masakkan lauk ini jika memasak nasi lemak atau nasi minyak.
Jom kita tengok resepinya :)
Bahan - bahannya
1 ekor ikan tongkol
4 keping asam keping
1 s/b asam jawa
2 cawan air
*2 biji bawang besar
*2 ulas bawang putih
*½ inci halia
4 sudu besar cili boh
1 biji bawang besar di potong bulat
1 biji tomato dibelah empat
minyak
garam
gula sedikit / nisan
- bahan yang bertanda * dikisar
Cara-cara membuatnya
1. Ikan tongkol dipotong dan dibasuh bersih kemudian toskan.
2. Masukkan ikan tongkol, asam keping, air dan garam dalam periuk dan rebus sehingga mendidih. (lagi sedap jika dibiarkan semalaman)
3. toskan ikan tongko yang telah rebus dan gorengkan.
4. Tinggalkan sedikit minyak yang digunakan untuk menggoreng ikan tadi di dalam kuali (anggaran cukup untuk menumis)
5. Tumiskan bahan bertanda * yang telah dikisar sehingga hampir kering. Masukkan cili boh dalam kuali dan tumis sehingga pecah minyak.
5. Masukkan air rebusan ikan tadi dan kacau rata. Perasakan dengan garam dan gula/nisan.
6. Masukkan ikanyang telah digoreng dan biarkan menddidh dan sebati.
7. Masukkan bawang besar dan tomato.
8. Masak dengan api perlahan sehingga semuanya bergaul mesra.
9. Hidangkan dengan nasi lemak, nasi putih atau nasi minyak.
Selamat mencuba :)
Salam...tang budu memang cikwan suka...pergh! =) tambahan kalau ada ulam2..memang comfirm tambah nasik.
ReplyDeletehaaa, betul tu cikwan. makan bertambah-tambah. gulp!
Deletemenci la tiap kali masuk blog ni menitik nitik air liur..grrr...
ReplyDeleteAi saja nak bagi u teliur. hahahahaha...sajakan? :P
DeleteTang ikan tongkol ni kan, ogyep selalu confius... Mak kata, ada 2 jenis tongkol.. Tongkol hitam & putih... One of it, isinya keras... yang mana satu ya yang lembut... BTW, your ikan tongkol is very d sedappppp tu...
ReplyDeletebetul tu ogyep. mak saya pun cakap gitu. tapi saya main beli je. asalkan fresh. kadang2 nasib dapat yang keras, ada yang lembik. tapi saya lebih suka yang keras tu :)
Deleteakak pun suka ikan aye buat sambal gini.. kalau beli mesti pilih tongkol hitam yg isi lembut..
ReplyDeletesaja nak berkongsi dengan ogyep yummy mellow... tongkol yang lembut yg sirip tepikan panjang (lebih kurang sirip ikan cencaru).. kalau tongkol siripnya pendek kontot2 tu tongkol yg keras.. biasanya badannya lebih berkilat.. harga pun berbeza tongkol hitam yg lembut tu biasanya mahal sikit dari tongkol putih
bestkan kak. Ikan tongkol ini tatau lagi nak amsak apa selain dari dua jenis tu. tapi tak semua org boleh makan, sebab ikan ni bersifat gatal kalau orang yang tak tahanla. ooooo..itu tipsnya, tq kak, lepas ni senang sikit nak pilih ikan yang sedap :)
Deletetq resepi ni.....nak buat mkn dgn nasik lemak...terliur weih!
ReplyDeletesama-sama kak diey, selamat mencuba. nasik lemak? waaaa, nak jugak!
Deletesedapnyaaa... yummyumm.. anak lia suka mkn ikan tongkol ni. klu ikan lain dia tak lalu nak mkn tak tahu lah napa.. :)
ReplyDeletemungkin sebab isinya sedap kot dan tebal.tambah2 yang hitam kat tengah2 tu. hihi
DeleteAssalamualaikum Idazs,
ReplyDeletesalam kenal dari Kak Amie, follow sini ye
salam kenal kak amie :)
Deleteterima kasih sudi follow dapur kecah saya ni :)
sedap ni kalau dapat ganding dengan nasi lemak. yummy!!
ReplyDeletememang sedap kalau makan dengan nasi lemak. terus teringat nasik lemak terengganu
Delete