Sunday, 29 May 2011

Tomyam Udang

Sawadikap!

Tiba-tiba pulak cakap siam bila masak tomyam. hehehehehehhe. Tomyam merupakan lauk kegemaran saya. Kombinasi tomyam semestinya sambal belacan dan telur dadar, wah terangkat!

Masak tomyam taklah susah mana, yang penting rasanya cukup masam masin dan pedas! Dan ini pula cara saya memasak tomyam


Bahan-bahan

20 ekor udang
2 batang serai
daun limau purut
sebiji tomato dibelah 4
cili padi
Perencah tomyam adabi
cendawan tiram
1 batang carrot
Jus limau nipis
6 biji cili padi
1 inci lengkuas
Daun ketumbar
Bawang besar dibelah empat
3-4 cawan air
garam secukup rasa

Cara membuatnya
1. Didihkan air bersama serai dan lengkuas.
2. Setelah mendidih, masukkan daun limau purut dikuti tomato dan juga bawang besar.
3. Selepas itu masukkan pula perencah tomyam adabi. Kacau sehingga sebati.
4. Apabila mendidih, masukkan udang, cendawan, cili padi dan juga caroot. Kemudian masukkan garam secukup rasa dan akhir sekali masukkan perahan jus limau nipis.
5. Taburkan daun ketumbar dan bolehlah dihidangkan.



Kalau makan tomyam konfem kena hirup kuah, baru best. Jemput makan :)

5 comments:

  1. tom yam udang,
    mmg sedap, ida.... kegemaran akak.
    tapi akak jarang buat, selalu beli je kat kedai depan tu.. hehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...