Sawadikap!
Tiba-tiba pulak cakap siam bila masak tomyam. hehehehehehhe. Tomyam merupakan lauk kegemaran saya. Kombinasi tomyam semestinya sambal belacan dan telur dadar, wah terangkat!
Masak tomyam taklah susah mana, yang penting rasanya cukup masam masin dan pedas! Dan ini pula cara saya memasak tomyam
Bahan-bahan
20 ekor udang
2 batang serai
daun limau purut
sebiji tomato dibelah 4
cili padi
Perencah tomyam adabi
cendawan tiram
1 batang carrot
Jus limau nipis
6 biji cili padi
1 inci lengkuas
Daun ketumbar
Bawang besar dibelah empat
3-4 cawan air
garam secukup rasa
Cara membuatnya
1. Didihkan air bersama serai dan lengkuas.
2. Setelah mendidih, masukkan daun limau purut dikuti tomato dan juga bawang besar.
3. Selepas itu masukkan pula perencah tomyam adabi. Kacau sehingga sebati.
4. Apabila mendidih, masukkan udang, cendawan, cili padi dan juga caroot. Kemudian masukkan garam secukup rasa dan akhir sekali masukkan perahan jus limau nipis.
5. Taburkan daun ketumbar dan bolehlah dihidangkan.
Kalau makan tomyam konfem kena hirup kuah, baru best. Jemput makan :)
sedapnya....
ReplyDeletetom yam udang,
ReplyDeletemmg sedap, ida.... kegemaran akak.
tapi akak jarang buat, selalu beli je kat kedai depan tu.. hehehe
hih! gmbr ni tk menahan ni !
ReplyDeletesedapppppp...
ReplyDeletesedapppppp...
ReplyDeleteSedapppp tom yam ni
ReplyDelete