Masih lagi dalam mood masak-masak dan resepi. Mama tengah perasan jadi Nigella Bites! kihkihkihkih. Owh sungguh teringin nak ada dapur seperti beliau, macam-macam ada!
Baru-baru ini saya berkesempatan untuk cuba membuat cream puff. Percubaan pertama yang berjaya dan mendapat pujian, alhamdulilah. Jangan tak percaya, setiap kali saya ingin membaking, pasti saya akan cari resepi yang paling minima penggunaan telur. Tak tau la kenapa, mungkin juga saya tak suka bau telur yang hanyir kot.
Cream puff yang sedang disejukkan di atas jaringan
Baru-baru ini saya berkesempatan untuk cuba membuat cream puff. Percubaan pertama yang berjaya dan mendapat pujian, alhamdulilah. Jangan tak percaya, setiap kali saya ingin membaking, pasti saya akan cari resepi yang paling minima penggunaan telur. Tak tau la kenapa, mungkin juga saya tak suka bau telur yang hanyir kot.
Cream puff yang sedang disejukkan di atas jaringan
Rupa-rupanya taklah susah sangat nak buat cream puff ni. Resepi ini di ambil daripada My Resepi.com. Saya copy dan pastekan resepinya di sini. resepi asala lihat DI SINI
Bahan-bahan ( 10 biji )100ml air
45g butter-suhu bilik, potong 1cm
60g tepung gandum- diayak
2 biji telur(100g)
Cara-cara1. Persediaan awal. Panaskan oven pada suhu 200C. Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya. Lepas tu ayaklah tepung. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan putih bercampur.
2. Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
3.Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
4.Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.
5.Masukkan telur, kacau cepat-cepat
6.Masukkan adunan ke dalam piping bag dengan menggunakan nozel bulat. Pipe kan ke atas dulang. Anggaran diameternya ialah 5cm.
7.Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik
8.Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
9.Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan kastad krim.
*UPDATE* Boleh juga guna cara ni. Lepas step 4, masukkan doh tepung ke dalam bowl. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul dengan mixer.
untuk creamnya saya gantikan dengan chocolate cream.
200ml whipping cream
100ml coklat ganache
Sedikit gula icing.
Kesemua bahan tapi dipukul sehingga gebu.
Jempu makan :)
Dan inilah rupa chocolate cream puff yang dibuat. Hehehe, buruk sikit rupanya coz tak reti nak bentuk, senget benget dan muncung pulak. kahkahkahkah. Ikut resepi dapat sepuluh, saya buat dapat 13 biji.
Chocolate cream tadi saya simpankan dalam peti sejuk, bila nak makan baru saya picitkan ke dalam cream puff tu. Kemudian saya taburkan gula icing, rasanya sebijik seperti cream puff kat Beard Papa! Cumanya cream puff saya ini tak sempat nak ber'beard'. Masih baby lagi. kihkihkih!
Zarin kata Aiskrim! hehehehehehe
Insyaallah akan cuba buat lagi, perlu improvekan cara nak membentuk.
sedapnyer... tak pernah buat..mesti sedap ni..kan..takot tak jadi je kalau buat huhu
ReplyDeletebeb..lapar beb lapar jadi nyer nieee...:)
ReplyDeletebaru lepas makan nasi nie, ida buat wina lapar lagi kekekekek
ReplyDeletex rasa pun tau mesti sedappp!
senang jer kan nak buat..
ReplyDeletenuyue pernah buat..mula-mula buat dapat dlm 12 bijik..saat tuu jugak,buat utk kali dua..alhamdullilah menjadi..tapi lupa nak ambik gambar & update kat blog
hehehe ida boleh buat kelas masakan la ini macam, dan saye nanti akan jadi murid first mendaftar!! akekekeke
ReplyDeletesedapnya.....nak rasa...heheheh
ReplyDeletebesnye..tak pernah buat.nanti nak asah bakat jugalah..
ReplyDeletethanks 4 the recipe!
sedapnye makan panas2 nih!
ReplyDeleteterliur~
btw, salam kenal :)
sorry, noorfaizal diatas tu akaun husband ;)
ReplyDeletesaya sukerrrr...... minta skitttttt
ReplyDeletesedapnyerr....teror betul chef masak2 ni...ade 2,3 resepi sy ambil dr blog ida..halal tau!!
ReplyDeleteemmmm..ko kan dik..bila nak bagi akak rasa neh..haishhhh
ReplyDeletesuker tgk walopn mls buat ;p
ReplyDeleteteringin gak nk cuba buat creampuff ni...tp ntah bila.nk buat donat pun dh sbulan tertangguh sbb malas.ehehe..
ReplyDeletelikha nak sebijik cik ida... cedappp ikha cukerr krimpuff tauuu...
ReplyDelete~izan~ : mula-mula buat saya pun rasa camtu, dahla nak pipe kan tepung tu senget benget, tp alhamdulilah jadi juga dan sedap serta lembut :)
ReplyDeletenuyue: memng senang. memang aritu ingat nak wat lg sekali, tp whipping cream dah abis, terus x jadi buat.
ReplyDelete♥ Mrs.Eady ♥ & Wina: jemput mkn yea kawan-kawan, sama-sama kita ternak lemak. kihkihkih
ReplyDeleteMAPPIAU: kelas masakan? nanti ada je jadi tok guru sesat mcm ayah pin tu, tp yg ni versi mama pin, kihkihkih..., saya pun kena belajar byk lagi. Insyaallah cita-cita dah ada nak buka bakery! :P
ReplyDeleteashra: selamat mengasah, jgn lupa ajak aleesya sekali, sure dia suka :)
ReplyDelete- Suraya -: insyallah kalau sy buat lagi, tp next time kena wat 2 adunan, sbb ramai yg nak rasa
ReplyDeleteNM02: ramai yg suka cream puff ni kan? boleh, nanti sy hantar mangkuk tingkat yea :)
ReplyDeletegee ryder: salam kenal juga dan tanx singgah sini yea.
ReplyDeletememag sedap, aritu tak sempat nak sejuk dh picitkan cream, org tak sabar mmg ginilah selalunya.
risa: saya bagi jamu mata dulu. kihkihkihkhih,
ReplyDeletejgn marah, sayam akak! muaaaahhhh!!!!
ejan sara: Dijamin halal :)
ReplyDeletesaya pun copy paste resepi org juga, sama-sama belajar ;)
ratusiput: cubalah, lagiopun cara buatnya sgt mudah. Donattt?? sy x pernah buat lagi, mls nak menguli tepung
ReplyDeleteeB ezrin: saya suka mencuba, kdg2 bising juga cik suami, perut makin maju katanya. kahkahkah!
ReplyDeleteMama Likha: ololololo, cian budak kecik ni nak creampuff yea, meh cik ida suap, mana tau nanti cik ida dapat baby gurl cute macam Likha! muaaaahhhhhh!
ReplyDelete