Tuesday, 26 July 2011

Vercimili chicken olio

Vercimili merupakan kegemaran saya. Jika sebelum ini saya suka menggunakan spagethi, sekarang tidak lagi. Kami sekeluarga lebih sukakan vercimili. Untuk berbuka puasa khamis lepas, saya membuat vercimili chicken olio.

Jom lihat resepinya, mudah sahaja


Bahan Bahan:
• Segenggam vercimili direbus sehingga lembut dan kemudian toskan
• 4 sb extra virgin olive oil
• 3 biji bawang putih didadu halus
• 1 keping dada ayam dipotong dadu
• 1/2 biji capsicum merah
• 1/2 biji capsicum hijau
• 1 sb serbuk pati ayam
• 1 sb italian herbs
• 5 helai daun oregano
• garam
• 1sb jus lemon


Cara membuatnya :
1. Panaskan olive oil dan tum,is bawang putih sehingga naik bau
2. Kemudian, masukkan isi ayam dan lemon jus serta gaul rata. Biarkan sehingga isi ayam masak.
3. Masukkan serbuk pati ayam dan kacau sebati.
4. Selepas itu masukkan vercimili dan juga capsicum, gaul rata dan perasakan dengan garam
5. Masukkan Italian herbs, daun oregano dan sebatikan. Apabila telah sebati, tutup api dan bolehlah dihidangkan.
6. Bagi yang suka pedas, bolehlah taburkan chilli flakes dan juga serbuk keju diatasnya.

• Vercimili boleh juga digantikan dengan spagethi, mengikut selera masing-masing.
• Ayam boleh digantikan dengan udang, sotong, isi ketam dan seafood lain mengikut citarasa masing-masing. :)

4 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...