Kerabu memang sedap dimakan sebagai pembuka selera. Saya memang suka semua jenis kerabu, dan paling digemari sudah semestinya kerabu mangga. Namun baru-baru ini saya mencuba pula kerabu tomato ikan bilis. Wallah, sedap weh!
Jom lihat resepinya.
Resepi ini diambil dari SINI, tetapi saya telah mengubahsuai sedikit mengikut selera saya, eheheheheheh
Bahan-bahan ( 3-4 org )
2 biji tomato - buang empulurnya dan dihiris
segenggam ikan bilis goreng (bilis yg dh dikupas)
1/2 biji bwg besar - dihiris (saya guna sebiji)
3-4 biji cili padi (bergantung tahap kepedasan) - dihiris
1 btg serai - dihiris
garam
gula
jus lemon - optional
pak aji - klu suka (saya tak letak)
4 urat kacang panjang dipotong bulat (saya tambah)
setangkai daun kesum (saya tambah)
Cara-cara
1.Ikan bilis goreng tumbuk kasar. Kemudian gaulkan semua bahan-bahan. Perasakan dengan garam dan gula. Kalau nak lebih masam bleh letak jus lemon lebih.
2.Dah siap! bleh la dihidang.......SeLaMaT MenCube...
siap salin!hehehehe...
ReplyDeletebanyak nye nak buat dr resepi DDK ni, sudoh doh la...salin resepi dulu, satu pun belum buat..ahhahah...kek durian tk sempat buat lagi nih...smile!
ReplyDelete:: Mrs.Eady :: salin dan cuba ya! :p
ReplyDeletedieyana : takpe, at leat bulan posa nanti buleh cuba, kihkihkhihkih
boleh cuba bulan puasa nanti...fuhhhh sedap ni
ReplyDeletewah... sedapnya kerabu. akak pun suka.boleh cuba ni.
ReplyDelete