Tuesday, 2 August 2011

Puding laici

Bulan puasa sangat sedap jika dapat menikmati puding. Tak kisahlah puding apapun, asalkan puding pasti sedap! 2 hari berpuasa saya masih belum sempat untuk menyediakan sebarang jenis kuih dan puding,sob-sob. Namun dalam hati dah mengeletis nak buat. hihihihihih

Sebenarnya puding laici ini telah lama saya buat, tapi belum sempat dientrikan. Resepi ini saya ambil dari Kak Nor Secubit Garam. Saya pastekan resepinya di sini ya :)



PUDING LAICI by K.Liza


Bahan
10 gm agar2 serbuk atau 1 paket agar2 biasa [28 gram]
6 gelas air
11/2 cawan gula
1 tin susu cair
1 tin laici dlam tin... [mesin sikit]]
1 tin laici [untuk hiasan]


Cara:
1. Masakkan agar2 serbuk atau agar biasa bersama air sehingga mendideh.
2. Masukkan gula. Biarkan mendideh lagi. [jika gunakan agar biasa kena tapis]
3. Tutup api. Masukkan air laici dan susu cair.
4. Tuangkan dalam acuan [terpulanglah nak acuan besar atau mangkuk kecil]. Bila dah sejuk masukkan dalam petisejuk.
5. Hidangkan bersama buah laici yang diasingkan tadi.


NOTA
Puding laici ni agak lembut sedikit...so kalau nak makan potongkan [jika gunakan acuan besar] atau tuangkan dalam bekas dan gunakan sudu kecil untuk memakannya.....

Untuk resepi puding laici versi saya, saya telah gantikan susu cair dengan susu segar kerana saya tersalah beli susu pekat manis semasa ke kedai. sob-sob lagi. Sudahnya terpaksalah gantikan dengan susu segar memandangkan agar-agar sedang mengegelegak di atas dapur. Saya juga tambahkan ceri ke dalam puding ini dengan andaian, apabila puding saya keras nanti, dapatlah corak yang cantik.

Malangnya, andaian saya silap. Akhirnya jadilah puding laici macam orang kena tumbuk (kata salah seorang kenalan FB saya) hahahahahahahah

Tapi serius, puding ini sanagat sedap. hari ini saya dah belikan bahan-bahannya, ingat nak buat petang nanti. Tapi tekak cenderung untuk makan jeli kelapa pula. Nampaknya kena buat jeli kelapa dululah

Selamat berpuasa :)

5 comments:

  1. wah manyak sedap...mengiurkan..he..he

    ReplyDelete
  2. cantiknya puding tu, mesti sedap rasanya kan.. yummyyy

    ReplyDelete
  3. salam...saya tgh surf agar2 laici n terjumpa lak site ni...nak tanya la...laici dlm tin tu, ditapis airnya atau kisar skali dgn airnya?

    ReplyDelete
  4. tapis, ambil isi sahaja. kalau guna fresh milk jd bertingkat mcm dalam gambar tu, better guna susu cairla kalau nak warna sekata :)

    ReplyDelete
  5. Its such as you read my mind! You appear to know a lot
    about this, like you wrote the ebook in it
    or something. I believe that you just could do with some percent to force the
    message home a bit, however other than that, this is excellent blog.
    A fantastic read. I'll certainly be back.

    Also visit my web blog ... view it now

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...