Thursday, 16 June 2011

Strawberry dan blueberry criss cross puff

Setiap hari apabila pulang dari kerja, buka sahaja pintu kereta pasti soalan

"Nak makan apa hari ni?"

yang ditanyakan kepada suami. Memang dah jadi rutin. Kebiasaannya, kami jarang makan nasi petang atau malam ketika hari bekerja. Mungkin masing-masing dah kenyang makan di pejabat. Sudahnya, balik rumah mulalah mencari idea untuk kudap-kudapan malam.

Hari ini saya mencuba strawberry dan blueberry criss cross puff, yang diambil resepinya daripada Dapur Tanpa sempadan.



Cik Mat, dengan izin saya copy dan pastekan resepinya di sini ya :)

BAHAN-BAHANNYA :

10 keping puff pastry jenama "Kawan" saiz 4 x 4 inci (saya hanya guna 5 keping)
Blueberry filling secukupnya (saya tambahkan strawberry filling juga)
1 kuning telur + 1 camca teh susu cair = kacau rata

CARA MEMBUATNYA :

1. Ambik 1 keping puff pastry, kerat 4 bahagian.
2. Ambil 1 bahagian, buat potongan pangkah. Bahagian satu lagi, diletak 3/4 camca teh blueberry fillling/ strawberry filling, tutup dengan bahagian yang dipotong dan tekan tepi-tepinya dengan garfu.
3. Alih dalam dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Buat hingga siap.
4.Sapu kuning telur dan bakar pada suhu 190C selama 25 minit.
5.Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan.


Memang sedap rasa puff ini. Yang penting cara membuatnya senang, mudah, cepat dan sedap! Memang sesuailah dengan supermom seperti kita ni, heheheheheh

Terima kasih Cik Mat :)

3 comments:

  1. mcm mana ye nk buat strawberry or blueberry filling??sbb nmpk sgt sedapppp

    ReplyDelete
  2. Waina: saya beli yang dah siap kat kedai bakery. cuma tambahkan sedikit jus lemon bagi masam. :)

    ReplyDelete
  3. dik..kak minat kat pinggan je...nice..saje gurau..hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...