Balik dari perak tadi sempat lagi menyinggah di sabak bernam menuju ke Sekinchan semata-mata untuk membeli mentarang. kalau di Perlis sekilo RM4, dan tadi saya beli RM8 sekilo. Teringin punya pasal terus rembat 2 kg. Hehehehehhehehe, kuat makan betul!
Kalau yang masih tak kenal bagaimana rupa mentarang, bolehlah lihat gambar di bawah.
Sampai rumah hampir pukul 8 malam, lantas saya terus masakkan mentarang ini. Biasanya kami hanya rebus sahaja untuk ratah. nyum-nyum!
Dan inilah cara saya merebus mentarang
Bahan-bahan
2 kg mentarang
3 batang serai
2 inci halia
1 biji bawang besar
1 sudu kecil garam
air secukupnya
Cara-cara membuatnya
1. Basuh mentarang hingga bersih dan kemudian toskan.
2. Masukkan mentarang ke dalam periuk bersama-sama semua bahan tadi dan tutup tudung periuk.Biarkan sehingga mendidih atau mentarang terbuka.
3. Apabila telah masak tutup api dan sesia untuk dihidangkan!Isi mentarang yang manis memang sedap sangat-sangat. Rasa isinya lebih kurang sama dengan rasa kepah, 2 kg habis licin :P
wow sedap ni, kalo cicah ngan cili potong+kicap+bwg besar, lagi bestkan
ReplyDeletementarang, byk kat tempat akak. awak dah dtg kg akak la tu... heheh...
ReplyDeleteNampak cam sedap...teringin nak try..
ReplyDeleteHarini dpt mentarang di daerah yg sama..cuma beza nya harga diorang kenakan rm20/kg... Size besar2... Tk nyesal pun..musim baru bermula kata mereka...
ReplyDeleterebus n mkn cicah smbl belacan Adabi... Memang sedaap...
I love it..😋😋😋