Friday, 3 June 2011

Goreng pisang

Goreng pisang,
Goreng pisang,
Goreng pisang sekarang,
Pisang apa? pisang apa?
Pisang apa sekarang?

Pisang nangka, pisang nangka.................

Ehehehe, teringat pula lagu goreng pisang ni. Goreng pisang fevret saya sudah semestinya goreng pisang yang menggunakan pisang nangka ataupun pisang tanduk. Baru-baru ini kebetulan ke Pasar Tani Jalan Kuching, sudahnya terus memborong pisang ini. Masa beli, putik lagi, semalam bila bukak almari dah masak. So apa lagi, teruslah membuat goreng pisang, lalalallalalalalala


Sebelum ini saya pernah menggunakan tepung segera, malangnya tepung tersebut jenis yang serap minyak, bila makan terus jadi muak dan pening kepala. Jadi saya pun mulalah bertanya chef saya di kampung (my mom aka Ummi) resepi untuk membuat tepung goreng pisang ini.

bahan-bahan
8 biji pisang nangka (buang kulitnya dan dibelah dua)
1 cawan tepung beras
sebiji telur
1/2 cawan air (boleh tambah atau kurangkan)
Secubit garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
sedikit kapur
Minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya

1. Campurkan tepung beras, telur dan juga air. Kacau hingga sebati.
2. kemudian masukkan kapur, kunyit dan juga garam dan kacau lagi sehingga sebati. (adunan jangan terlalu cair atau terlalu pekat, kena pandai-pandai adjust air)
3. Kemudian celupkan pisang dan goreng. Apabila sudah kuning keemasan, bolehlah diangkat dan toskan.

*lebihan tepung saya kiraikan dalam kuali untuk membentuk keraknya.


Goreng pisang sangat sedap dihidangkan bersama sambal kicap. Boleh juga dengan aiskrim, owh! owh! nyum-nyum, atau dengan syrup atau madu.

3 comments:

  1. pisang nangka mmg sedap, masam masam manis...akak pun suka

    ReplyDelete
  2. nasib baik baru lepas mkn goreng pisang kalo x fuh fuh fuh kene pg jauh :)

    ReplyDelete
  3. as-salam sedap nye..goreng pisang nangka..my favourite..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...