Sudah berhari-hari juga saya meneliti resepi strawberi cheesecake di blog Kak Nor dan juga Kak Zai. Akhirnya, dengan lebihan cream cheese yang ada hasil daripada membuat strawberi tiramisu, maka saya pun terus membuat cheese cake. Dan ini merupakan cubaan pertama saya membuat cheese cake tanpa membakar (ada istilah dia, tapi lupa orang panggil apa). Resepi asal strawberi cheese cake ini dapat dilihat di blog Kak Nor dan Kak Zai (bluebery cheesecake).
Bila buka kedua-dua blog ini memang meleleh air liur saya apabila gambar-gambar makanan yang cantik, menarik da bomb dan konfem boleh buat saya angau! Ok, malas nak merepek meraban, jom kita lihat resepi yang telah diubah suai oleh saya hasil daripada resepi Kak Nor dan Kak Zai.
180gm cream cracker Jacob
120gm butter
Bahan B (Cheese)
250gm cream cheese
250ml whipping cream
140gm gula castor
2 sudu besar jus lemon
15 gm gelatin halal - campurkan air dgn gelatin
Atas double boiler dan sejukkan
100 ml air - dan sejukkan selama 5 minit
*Beberapa biji strawberi dipotong halus
Bahan C (Topping)
1 sudu besar gelatin
1/2 cawan strawberry filling
1/3 cawan air
Sedikit buah strawberi utk hiasan
Cara membuatnya:
Bahan A
Cairkan butter, hancurkan biskut cream cracker.
Gaul sebati dan kemudian mampatkan dalam loyang bersize 8”
Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.
Bahan B.
1. Masukkan gelatin ke dalam air. Panaskan dengan cara double boiler. Kacau hingga gelatin larut sepenuhnya. Ketepikan.
2. Pukul whipping cream sehingga gebu dan pekat.Ketepikan.
3. Dalam mangkuk lain pukul cream cheese, gula castor dan jus lemon hingga adunan menjadi sebati.
4. Setelah itu masukkan gelatin dan gaul lagi sehingga sebati.
5. Kemudian tuangkan adunan ini ke dalam bekas yang berisi krim putar tadi dan gaul rata dengan menggunakan whisk.
6. Keluarkan loyang berisi biskut tadi dah curahkan 1/3 adunan cheese kedalamnya, ratakan.
7. Kemudian, taburkan potongan buah strawberi di atas adunan cheese tadi. Akhir sekali tuangkan adunan sampai habis.
8. Ratakan. Sejukkan dalam peti ais 2 - 3 jam utk proses beku sepenuhnya.
Bahan C
Masukkan gelatin ke dalam 1/3 air dan panaskan dgn kaedah double boiler. Kacau hingga gelatin larut. Kemudian, masukkan ½ strawberi filling dan kacau sebati.
Keluarkan loyang berisi adunan cheese dari peti sejuk dan aturkan buah strawberi ke atasnya. Tuangkan adunan topping dan ratakan. Masukkan kembali dalam peti sejuk.
Bila adunan dah betul2 sejuk boleh lah dipotong dan hidangkan.
Dan ini pula gambar keratan rentas kek yang telah siap dibekukan. Alhamdulilah, penantian 2-3 jam yang menyeksakan itu berakhir apabila melihat kek yang terhasil. Masyaallah. Sedap bangat!!!! Sepanjang saya membaking, saya rasa inilah hasil cheesecake terbaik saya!!! Memang super duper sedap! lepas ni tak payah la ke mana-mana kedai kek lagi untuk membeli cheesecake ni.
Dan tidak ketinggalan, pastilah ada strawberi cheesecake dalam bekas yang comel untuk si manja saya. Mana boleh lupakan budak kecik nie. Bukan apa, senang sikit dia nak makan bila letak dalam bekas kecik ni.
Zarin seperti biasa, menjadi juri yang menilai setiap masakan saya.
"Mama bagus, gud." sambil terus menyuap cheesecake itu.
Suami saya pula penggemar cheesecake, sekali makan memang 2-3 slices la. Sedap katanya. Dan pujian dia yang paling tak tahan
"Bertuah papa, dah la dapat isteri cantik, pandai masak pulak tu, sedapppppp!!!"
kahkahkah, sila jangan muntah yea.
Kembang semangkukla jadinya. Tapi serius, bila saya memasak, setiap pujian yang diberikan oleh orang tersayang seakan membakar semangat untuk saya terus belajar dan belajar lagi. Dan hujung minggu ini sudah pasti cheesecake ini akan dibuat lagi.
Syabas Ida! Selamat menternak lemak :P
menggiurkan! nampak kelasss! tak sabar 30 april ni..rasa mcm nk tukar strawberi pulak atas, ok tak? hehehe..nanti bincang luar...
ReplyDeletelelehan yang mengiurkan...
ReplyDeletewah ida,memang mengancam pun tengok..bln nie besday my hubby,bleh buat cheesecake nie...kasi surprise sikit hehehehe...nanti kita ambik resipi ida k...
ReplyDeletemenggiurkan....nak cuba jugaklah buat sendiri untuk besday husband...
ReplyDeletenmpk pun dah sedap kalo rase ape tah lagi!huhuhu...terliur beb :)
ReplyDeleteppsstt...musti hubby sayang lebih nih!ehiks....
ahhhhhhhhhhhhh... sgt x thn...
ReplyDeletedh ler teman sakit gigi... hu2
terbaekk la ida!.
ReplyDeletesgt mengiurkan..duk belek gak bahan..byk takder kat umah..kena gi beli dulu sblm try..
wah,menariknya..ila pernah buat tp tak cantiklah...hehee
ReplyDeletesedapnya..... nak cuba tapi... huh, ada masa ker???
ReplyDeletegiler lah!! mmg nampak sedap!! aku telan air liur kat sini ko...huwaaa!!
ReplyDeleteaku nak try malas...boleh gitu?
ida,
ReplyDeletehari ni asyik teringat tiramisu ida je... makan muffin, teringat ida pernah buat cupcake jugak dulu...
camne lah ida pandai n rajin masak ni... huhu
he..he..sdapnyer kak...
ReplyDeletebestkan dpt pujian dr org lebih2 org kita syg..he..he mau tak kembang..he..he
Sedapnya kek ni...ble try nanti ni...tq 4 sharing...
ReplyDeletesalam ida,
ReplyDeleteni nk bukak bakery pun dah bleh dah niiii....
congrat ;)
akak tau bli je...bestnye klau kita bjiran hahaha
aduh terliur akak...nak buat juga...kongsi resepi yer ida....yummmy....
ReplyDeleteAssalammualaikum
ReplyDeletehye ;),tempting !!
lovely recipe
emm..sedapnya...nak wat jugak la...
ReplyDeletenak tanye,kalo masuk loyang tu,nnti nk kluarkan x melekat-lekat ke ekh?
ReplyDeleteiera naziera: akak guna loyang yang loose. atau cara yang lebih mudah, basahkan tuala dalam air suam, dan tekap keliling loyang, kemudian keluarkan. Tak pun, eira ambik pisau, rendam dalam air panas, lap dengan tisu, dan potong ikut tepi kek tu, licin juga
ReplyDeleteIDAZS....izin copy paste resepi masuk blog saya ye....TQ...memang sedap dan mudah resepi ni....
ReplyDeletehttp://husmyna.blogspot.com/2011/08/strawberry-cheesecake.html
saya rasa akakk ni sangat suka stroberi..ehehehe...mabeles sungguh rupa kek akak!
ReplyDeleteHey there would you mind letting me know which
ReplyDeleteweb host you're utilizing? I've loaded your blog in 3 completely different browsers and I
must say this blog loads a lot faster then most. Can you recommend a good internet hosting provider at a honest price?
Kudos, I appreciate it!
Here is my site - online cash advances