Thursday, 3 July 2014

Sotong Masak Kicap

Menu berbuka kami semalam. Sotong masak kicap! Rasanya inilah resepi yang paling mudah. semua orang tahu buatkan. Tapi masing-masing ada cara tersendiri. Dan ini pula cara saya

Bahan-bahan

3 ekor sotong dibuang kulitnya dan dipotong bulat, dilumur dengan garam dan kunyit 
1 ulas bawang besar, di mayang sederhana
4 biji bawang putih di hiris
2 inci halia, potong mancis
1 biji cili besar, di potong
kicap secukupnya
air
 1 sudu besar sos tiram
 1 sudu besar sos cili 
 1 sudu besar sos tomato
garam gula secukupnya
sedikit daun ketumbar untuk hiasan
sedikit minyak



cara membuatnya

1. Panaskan minyak dikuali, goreng sotong yang telah dilumur dengan garam dan kunyit 1/3 masak, angkat dan ketepikan.
2. Dengan menggunakan minyak yang sama, masukkan bawang besar, bawang putih, halia dan juga cili besar. Goreng sehingga naik bau.
3. Apabila sudah naik bau, masukkan sedikit air dan biarkan mendidih. kemudian masukkan sotong, sos tiram, sos cili, sos tomato dan bairkan semunya sebati. Apabila kuah dah hampir pekat dan sotong pun hampir masak, masukkan garam dan gula secukup rasa.
4. Siap dan hiaskan dengan daun ketumbar!

Mudah bukan, selamat mencuba :)

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...