Udang! lauk kegemaran anak teruna saya. Bayangkan dia boleh habiskan 15 ekor udang ni sekali makan. Dan kalau masak udang semestinya saya masak sambal udang. kalau ada petai pun best juga, tapi sebab bulan puasa encik suami suruh elakkan letak petai.
Oklah jom lihat resepinya
Bahan:
3 sudu besar cili kisar
1 biji bawang besar *dikisar
3 ulas bawang putih *dikisar
1 inci halia *dikisar
12 ekor udang segar berkulit
1 sudu besar sos tomato
12 ekor udang segar berkulit
1 sudu besar sos tomato
Sedikit air
garam
gula
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak masak,tumis
bahan kisar (bawang besar, bawang putih dan halia) sehingga naik bau.
2.
Masukkan cili kisar dan masak sehingga pecah minyak.
3.
Masukkan sedikit air kacau rata kemudian masukkan 1 sudu besar sos tomato.
5.
Bolehlah dihidangkan.
Mudah bukan, selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment