Friday, 30 May 2014

Air Asam Kerisik

Air asam boleh dikira sebagai hidangan pembuka selera seperti sambal belacan, budu, cencaluk, dan seangkatan dengannya. Sangat sedap kalau ada ikan bakar, daging bakar, ikan kukus ke dan apa saja yang simple-simple masakannya.

Membuat air asam juga ada pelbagai cara. Dan ini cara saya. 



Bahan-bahan
• * 2 biji cili besar di potong
• * 10-15 biji cili padi dipotong
• * ½ cawan air asam jawa
• * 1 inci belacan •
* Garam dan gula secukup rasa
• 2 biji tomato ( dibuang empulur/ biji dan dipotong dadu)
• 1 biji bawang besar (dihiris nipis)
• 1 sudu makan kerisik

Cara membuatnya
1. Semua bahan yang bertanda * dikisar sehingga sebati.
2. Di dalam mangkuk, satukan bahan yang dikisar bersama-sama dengan tomato, bawang dan juga kerisik.
3. Kacau sehingga sebati dan siap untuk dihidangkan.

Mudah bukan? selamat mencuba :)

1 comment:

  1. Salam idazs... menarik.. xpenah lg buat air asam letak kerisik.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...