Wednesday, 28 May 2014

Resepi buat Waffle

Waffle! Waffle! Waffle! 

Ini merupakan makanan kegemaran anakanda Zarin untuk breakfast. Biasanya saya akan buat, sebab mudah sajakan. Tapi kalau malas dan bahan tak cukup saya akan bawa dia ke wendy's. hehehehehehehe

heheheheh.. masak tak sekata

Jom tengok resepinya

Bahan-bahan
 
2 biji telur
3/4 cawan susu segar
2 sudu makan minyak mazola
1 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu kecil baking powder
1 1/2 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam



nyum-nyummm

cara membuatnya 

1. Pukul telur sehingga kembang. Kemudian campurkan susu dan semua bahan-bahan di atas dan kacau sehingga sebati.
2. Panaskan waffle maker. 3 minit untuk setiap sisi. Saya menggunakan waffle maker yang dibakar di atas api dapur gas jenama nordic ware. (cara masak bergantung kepada jenis waffle maker anda)
3. Apabila waffle maker telah panas, tuang adunan tadi ke dalamnya dan kemudian tutup. Apabila telah kekuningan, angkat waffle tadi dengan menggunakan garfu.
4. Siap untuk dihidang! Waffle ini boleh dihidang dengan menambahkan topping kegemaran anda seperti madu, coklat, peanut butter, jem, ice cream dan sebagainya. Ikut kreativiti dan kegemaran masing-masing


Untuk Zarin kali ini saya hanya scoopkan ice cream dan letakkan ceri merah. Tadaaaaa!!!

nak ni tiap tiap hari boleh mama?
Haaa, bukan main senyum lagi anak teruna ni. lebih-lebih lagi ada ice cream dua scoop tu kan.

Selamat mencuba!

4 comments:

  1. kalau minyak mazola tu bleh ganti dgn minyak lain?

    ReplyDelete
    Replies
    1. minyak masak biasa pun boleh lyd :)

      Delete
  2. mohon copy resepi nie sis..tq

    ReplyDelete
  3. lupa nk tnya,sukatan bahan2 d atas untuk berapa banyak ye sis..? tq

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...