Friday, 1 November 2013

Kuih badak berendam

Kuih bdak berendam merupakan kuih kegemaran saya. Selalu beli di restoren 911. Tapi selalu tak puas makan sebab kalau beli mesti hanya dapat dalam 5-6 biji sahaja. Yang lain semua orang dah booking. huhuhuhuhu.. bila dah suka mulalah gigih mencari resepi. Buat sendiri puas makan dan sudah semstinya sedap. nyummmm.. 

Jom lihat resepinya :)

Resepi : Ummi @ Home Sweet Home 

Bahan A:-

2 cawan tepung pulut
1 cawan air/secukupnya
1/2 sudu kecil garam halus
1 sudu teh pes pandan/pewarna hijau
daun pisang secukupnya - dilayur atas api, dilap dan dipotong 1 keping bentuk loyang (lebihkan dari paras tuang santan nanti)

Bahan B:- (Santan/Bahagian Putih)

3 cawan santan pekat
3 sudu besar tepung beras
1 sudu kecil garam
1/4 cawan gula pasir - untuk tabur

Untuk Inti:-

2 cawan kelapa parut muda 
gula kabung/gula merah/gula kerek secukupnya (ikut manis)
1 helai daun pandan (disimpul)
sedikit air (optional)
(*masak inti hingga rata dan kelapa sedikit kering dari airnya...guna api perlahan dan sejukkan)





Cara-Cara:-

Bancuh bahan A dan uli gaul hingga lembut jadi doh.
Alas daun pisang dalam loyang sapu rata dengan sedikit minyak. 

Panaskan kukusan. Buat bulat kecil di atas piring dan masukkan inti. (Tutup balik doh dan kalau rajin buat bentuk 3 bahagian mcm gambar bwh sekali. Xpun buat je bulat2)

Letakkan di dalam loyang (jarak2 sikit). Buat hingga habis. (terpulang nak letak dalam loyang besar atau kecil2)

Taburkan gula lebihkurang 1 atau 1 1/2 sudu besar rata-rata dalam loyang yang telah diatur doh tadi.

Sementara itu, bancuh bahan B kecuali gula pasir. Kacau hingga sebati. Tapiskan.

Tuangkan kuah santan ke dalam loyang perlahan-lahan sehingga 3/4 bahagian doh (jika doh macam akak buat tu, bentuk tinggi) ataupun separuh loyang (jika doh bulat2 je).

Kukus selama 12 - 15 minit. Angkat dan sejukkan.


Selamat mencuba :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...