Kuih kaswi /kasui merupakan kegemaran anak teruna saya. Cara untuk membuatnya sangat mudah. Jom lihat resepinya
Bahan-bahan
4 cawan air
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
2 cawan gula merah
2 sd susu pekat
kelapa utk digaul bersama
Cara Membuatnya:
A. bancuhkan 2 cawan air bersama tepung gandum dan tepung ubi. kacau sebati.
B. panaskan 2 cawan gula merah bersama 2 cawan air. kacau sampai gula merah hancur.
- campurkan bahan A dan bahan B dalam satu bekas, kacau rata.
- masukkan susu pekat, dan kacau lagi.
- tapiskan dalam loyang, dan kukus selama 15-20 minit.
bila dah masak, sejukkan, potong ikut suka dan gaul bersama kelapa yg dah dicampurkan dengan secubit garam.
Selamat mencuba
Eh.senang je buat ye..hehe...
ReplyDeleteSuka gak kuih ni...tapi tak pernah buat
ayu mmg senang.. tak renyah. potong kecik kecik mmg sedap :)
DeleteSedapnya kaswi... terlior k.gee
ReplyDeletekak gee jom buat. mudah je tu :)
DeleteSalam kak ida.. dh lama xmkn kaswi.. jarang2 buat kuih tradisional, biasa time bln puasa je rajin buat kuih2 tradisional nih. hihi
ReplyDeletewslm tun. kak dia pun jarang wat kuih tradisional. kalau ada permintaan ja. ni tak renyah bolehla buat. hihihihihihii..kalau renyah mmg assalamualaikum la jawabnya
Deletehaii kak ida, vill dh beli barang2, tadi bru jumpe gula merah jenis lambak...
ReplyDeletennti dh buat vill update yeeeeeeeerk..
sabtu ahad la kot..he..he
mengoda betul kuih nie..
kak pakai loyang saiz ape nie
vill, kak ida x buh dlm loyang, sebab x muat periuk kukus. kak ida buh dlm tupper ware ikea ja.. hahahaha
Deletedah lama nak buat tp tuh la... smpi skrg tak menjadi2 lg buat.. hahaha
ReplyDelete