Friday 12 October 2012

Cekodok jejari ketam

Ada yang panggil cekodok, ada yang panggil cucur, ada yang panggil jemput-jemput dan ada juga yang panggil jeput. Kalau saya sudah tentu sinonim dengan perkataan jeput. Slang Terengganukan? hihihihihihih 

Kalau di rumah, menu jeput ni memang selalu saya buat, baik untuk sarapan pagi, minum petang ataupun makan malam. Kebiasannya saya sukakan cekodok ikan bilis, kadang-kadang udang dan jarang-jarang jejari ketam ni. Pendapat saya ketiga-tiganya sedap! 


Lagi banyak isi ketam, lagi sedap

Jom lihat resepinya :)

Bahan-bahan yang diperlukan 

1 1/4 cawan tepung gandum 
10 btg jejari ketam di ptong kecil 
1/2 biji bawang besar - saiz sederhana dihiris halus 
Garam secukup rasa
 Sedikit baking powder 
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng

 Cara Membuatnya

1. Campurkan kesemua bahan-bahan kecuali minyak dalam sebuah mangkuk dan gaul sebati. 
2. Biarkan seketika (lebih kurang 10 - 15 min). 
3. Panaskan minyak dan gorenglah cucur tadi sehingga masak. Kalau suka garing boleh goreng lama sikit, tapi jangan sampai terhagit pula. hihihihhiih 
4. Kemudian bolehlah diidangkan bersama sos cili kegemaran anda. 

Mudah bukan??? Selamat mencuba 

Pstt, saya tak suka sangat kalau ada sayur. Sebab tu kosong je. Kalau suka sayur boleh tambahkan kucai, taugeh, carrot dan sebagainya.

5 comments:

  1. Replies
    1. memang sedap ada, rasa manis2 jejari ketam tu.try la :)

      Delete
  2. Replies
    1. jemput makan ya :P.. jom buat mudah je ni!

      Delete
  3. Do you mind if I quote a few of your posts
    as long as I provide credit and sources back to your website?
    My website is in the exact same area of interest as yours and my
    users would certainly benefit from a lot of the information you present here.
    Please let me know if this ok with you. Many thanks!



    Feel free to surf to my website :: read what she said

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...