Assalamualaikum. Rasanya sudah lama saya tidak menulis resepi di sini. Untuk pengetahuan, kesihatan saya tidak berapa baik dan mood untuk ke dapur dan memasak sangatlah tidak ada sekarang ini. Sob-sob. Serius, memang banyak yang saya ingin kongsikan dengan kawan-kawan. Insyaallah jika keadaan saya telah pulih dan pasti akan saya updatekan resepi di sini.
Hari ini saya ingin kongsikan satu resepi yang tengah menjadi kesukaan saya sekarang iaitu kari! Kali ini kari ikan bawal. Haaa, selera pun bermusim juga tau. Masak sendiri taklah berapa selera nak makan, tapi kalau bau masakan dari rumah jiran, masyaallah rasa nak pergi ketuk pintu bawa pinggan minta sepinggan! ^_^
Oklah, taknak berceloteh lagi, jom lihat resepinya :)
Bahan-bahannya:-
• 1 ekor ikan bawal (dilumur garam)
• 1 paket serbuk kari ikan cap o (anda boleh guna apa-apa jenis serbuk kari yang disukai)
• 6 biji kacang bendi
• 1 biji tomato dipotong 4 @ 6
• 1 kotak santan
• Sedikit air asam jawa
• 2 tangkai daun kari
• 1 paket rempah tiga sekawan (kayu manis, buah pelaga, bunga lawang)
• 2 cawan air @ secukupnya (ikut suka anda)
• 1 sudu besar minyak masak
• garam secukup rasa
Bahan kisar
• 5 biji bawang merah
• 3 ulas bawang putih
• 1 inci halia
Cara-caranya:-
1. Goreng ikan bawal terlebih dahulu dan ketepikan.
2. Masukkan serbuk kari,1/2 bahan dikisar dan sedikit air ke dalam mangkuk dan bancuh sehingga jadi pes. Biarkan ia sebentar supaya bahan-bahan mesra bersama.
3. Panaskan satu sudu besar minyak, kemudian masukkan bahan tumis, rempah tiga sekawan (kayu manis, buah pelaga, bunga lawang), daun kari dan biarkan ia sehingga naik bau.
4. Masukkan pes serbuk kari serta air asam jawa dan perlahankan api. Biarkan ia mereneh sehingga naik minyak selama 10 hingga 15 minit. Tutup tudung periuk dan sesekali kacau supaya bahan tumisan tak hangit.
5. Masukkan santan dan baki air serta ikan. Masak lagi selama 10 minit.
6. Masukkan kacang bendi, tomato dan garam. Masak sehingga bendi lembut.
7. Angkat dan hidangkan.
*** Ikan bawal tu saya goreng terlebih dahulu, kerana saya suka isi yang keras dan rangup. Kalau kawan-kawan taknak goreng dahulu, sila abaikan cara no.1 dan waktu memasak ikan itu dilebihkan kepada 15-20 minit.
Selamat mencuba!
*** Ingatan ikhlas, terima kasih pada yang sudi berkunjung dan menjadi follower di dapur saya ini. Insyaallah, saya pasti melawat dapur dan rumah kawan-kawan tidak lama lagi ;)
naaa....tu dia..mai suda kari peneng...hehe...
ReplyDeletesuka gak mkn kari ikan nie...lagi sedap la mkn kari kepala ikan...! hehehe....
baik..balik ni nk buat kari ikan!
ReplyDelete