Friday, 7 October 2016

Daging Goreng Petai

Assalamualaikum.. kembali bersiaran. Dah macam chipsmore, kejap ada kejap tak ada. kihkihkih...Masa-masa masa! banyak resepi nak share tapi tak sempat nak taip.

Oklah hari ni nak share resepi yang mudah saja iaitu daging goreng petai. Maklumlah Raya Haji haritu banyak dapat daging, tatau dah nak masak apa. Jadi masaklah menu ringkas yang konfem makan nasi bertambah.





Jom tengok resepinya

Bahan-bahan
daging dihiris nipis
1 bawang holand/ bawang besar dihiris
cili merah
halia ditumbuk
bawang putih ditumbuk
kunyit
garam
gula
sos tiram
petai

Cara membuatnya
1. Tumbuk bawang putih dan halia . Jangan sampai lumat. Tumbuk ala-ala manja saja. Gaulkan bersama daging, kunyit dan garam.
2. Panaskan minyak dan goreng daging sehingga lembut. Tambahkan air seperlu yang mungkin ya. Jangan goreng sampai garing pula. 
3. Bila daging dah empuk boleh tutup api dan ketepikan. 
4. Panaskan kuali, tumis bawang holland sehingga layu, masukkan daging, sos tiram dan tambah sedikit air. Biarkan semuanya sebati. Kemudian masukkan cili merah, garam dan gula secukup rasa. 
5. Akhir sekali masukkan petai. Goreng sehingga daging agak kering. Bila semuanya dah sebati boleh tutup api. Siap untuk dihidangkan. 

Selamat mencuba :)


3 comments:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAMI SEKELUARGA TAK LUPA MENGUCAPKAN PUJI SYUKUR KEPADA ALLAH S,W,T
      dan terima kasih banyak kepada AKI atas nomor yang AKI
      beri 4 angka [1827] alhamdulillah ternyata itu benar2 tembus .
      dan alhamdulillah sekarang saya bisa melunasi semua utan2 saya yang
      ada sama tetangga.dan juga BANK BRI dan bukan hanya itu KI. insya
      allah saya akan coba untuk membuka usaha sendiri demi mencukupi
      kebutuhan keluarga saya sehari-hari itu semua berkat bantuan AKI..
      sekali lagi makasih banyak ya AKI… bagi saudara yang suka PASANG NOMOR
      yang ingin merubah nasib seperti saya silahkan hubungi KI JAYA,,di no (((085-321-606-847)))
      insya allah anda bisa seperti saya…menang NOMOR 750 JUTA , wassalam.


      Delete
  2. nampak sedap..tambahan pula dgn adanya petai tuu ;-)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...