Abang Zarin tersangat sukakan chicken wing. Selalu kami order kat dominos. Satu pack tu habis dia makan. So baru-baru ni tertengok resepi sticky caramel chicken ni. Jadi teruslah saya mencuba. Wallah! sedap sangat. Resepinya pun mudah saja.
Jom intai resepinya..
Sumber resepi: mutiarazura@myresipi
12 keping kepak ayam
(belah dua jadi 24)
2 sudu besar minyak masak
3 ulas bawang putih - diketuk dengan kulitnya sekali (tak perlu kupas)
1 sudu besar halia dicincang
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap
1 sudu besar sos cili
1/4 cawan (60ml) madu
Cara-cara
1.Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih, halia dan chicken wings, kacau dan goreng selama 5 minit.
2 sudu besar minyak masak
3 ulas bawang putih - diketuk dengan kulitnya sekali (tak perlu kupas)
1 sudu besar halia dicincang
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap
1 sudu besar sos cili
1/4 cawan (60ml) madu
Cara-cara
1.Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih, halia dan chicken wings, kacau dan goreng selama 5 minit.
2.Masukkan semua sos dan
madu, kacau sekejap, kemudian tutup kuali. Kacau sekali-sekala selama 15 minit
atau sehingga semua wings masak dan browned (bersalut dengan sos).
3. NOTA : Bila dah masuk
madu, sos akan berbuih. Jangan takut bila tengok sos macam hangit towards the
end. Bila sos dah agak kering dan bersalut pada wings ia akan jadi sticky dan
caramelized macam barbecue chicken.
Nota lagi : Pastikan api tidak terlalu kuat bila memasak ayam ni, dan kacau kan sos dan
ayam tu selalu, biarkan sebati supaya permukaan bawah tidak terlalu
hitam.
Selamat Mencuba.
hitam benau ayamnye lah.. tapi nampak sedap plak
ReplyDelete