Thursday, 2 October 2014

Sticky caramel chicken

Abang Zarin tersangat sukakan chicken wing. Selalu kami order kat dominos. Satu pack tu habis dia makan. So baru-baru ni tertengok resepi sticky caramel chicken ni. Jadi teruslah saya mencuba. Wallah! sedap sangat. Resepinya pun mudah saja. 

Jom intai resepinya.. 




Sumber resepi: mutiarazura@myresipi

12 keping kepak ayam (belah dua jadi 24)
2 sudu besar minyak masak
3 ulas bawang putih - diketuk dengan kulitnya sekali (tak perlu kupas)
1 sudu besar halia dicincang
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap
1 sudu besar sos cili
1/4 cawan (60ml) madu

Cara-cara

1.Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih, halia dan chicken wings, kacau dan goreng selama 5 minit.
2.Masukkan semua sos dan madu, kacau sekejap, kemudian tutup kuali. Kacau sekali-sekala selama 15 minit atau sehingga semua wings masak dan browned (bersalut dengan sos).

3. NOTA : Bila dah masuk madu, sos akan berbuih. Jangan takut bila tengok sos macam hangit towards the end. Bila sos dah agak kering dan bersalut pada wings ia akan jadi sticky dan caramelized macam barbecue chicken. 

Nota lagi : Pastikan api tidak terlalu kuat bila memasak ayam ni, dan kacau kan sos dan ayam tu selalu, biarkan sebati supaya  permukaan bawah tidak terlalu hitam.

Selamat Mencuba. 


1 comment:

  1. hitam benau ayamnye lah.. tapi nampak sedap plak

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...