Sup memang kegemaran saya. Tapi semenjak dua menjak ini Zarin kurang sikit nak makan sup ni, dia lebih sukakan yang pedas-pedas macam masak merah. Jadi Jaranglah pula masak sup. Semalam Mr. papa request nak makan sup daging sebab tak berapa sihat. So saya yang menurut perintah teruslah gigih memasaknya. ^_^
Memasak sup pun ada pelbagai cara, terpulang kepada cara masing-masing. Ini pula cara saya.
BAHAN-BAHAN:
daging lembu di potong nipis (berapa banyak ikut sukalah)
2 biji kentang
1 biji tomato
1 batang celery
Garam secukup rasa
½ kiub pati lembu
1 sup bunjut adabi
1 sup bunjut adabi
Air mencukupi sehingga daging tenggelam dalam periuk
BAHAN-BAHAN TUMIS :
1 batang kayu manis
3 biji bunga cengkih
1-2 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
*1 biji bawang besar
*4 ulas bawang putih
*4 cm halia
Semua bahan-bahan bertanda * ditumbuk atau dikisar
halus
BAHAN
HIASAN :
Daun sup dan daun bawang dipotong halus
Bawang goreng
Cili padi dipotong
Limau nipis
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak secukupnya, tumis kayu manis, bunga
cengkih, biji bunga lawang, buah pelaga sehingga naik bau. Kemudian masukkan
bahan bertanda * dan goreng sehingga hampir garing.
2. Masukkan daging gaul rata, selepas itu masukkan
air secukupnya dan sup bunjut adabi serta rebus hingga empuk. (kalau air hampir
kering boleh tambah air lagi) Kemudian masukkan kentang.
3. Apabila kentang pun dah empuk, masukkan kiub
pati lembu, carrot, celery dan tomato serta garam secukup rasa. Biarka sehingga
tomato layu kemudian tutup api.
4. Sendukkan ke dalam mangkuk, taburkan daun sup
dan daun bawang, cili padi, dan juga bawang goreng serta perahkan limau nipis.
Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment