Thursday, 5 July 2012

spagheti meatball

Dewasa ini selera setiap hari nak makan spagheti. Tak kisahlah spagheti apapun, asalkan dapat makan spagheti terasa sungguh nikmat. Hinggakan pukul 10 malam masih bangun masak spagheti.


Hari ini saya hanya ingin berkongsi resepi spaghethi yang mudah iaitu spagheti meatball. Spagheti kegemaran saya sebenarnya ialah olio. Tapi sekali sekala bertukar selera ok jugakan :)


Jom lihat resepinya :)

Bahan-bahan (untuk 3 orang)
1. Segenggam spaghetti

Untuk Kuah
- 3 ulas bawang putih, dicincang
- 1 biji bawang besar (kuning) dicincang
- 4 biji cendawan butang dihiris nipis
- 1 tin sos tradisional tomato prego.
- 1 sudu kecil serbuk pati ayam
- Sedikit oregano -
 Sedikit Italian herbs
- Garam secukup rasa
- 2 sudu besar minyak zaiton
- Sedikit air
- ½ biji capsicum dipotong dadu
- sedikit tepung gandum yang dibancuh dengan air
- 12 biji meatball dikukus terlebih dahulu (saya beli meatball segera)

Cara membuatnya
1. Rebus spaghetti dan toskan.
2. Panaskan kuali, masukkan minyak zaitun dan tumis bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau.
3. Masukkan sos traditional tomato prego dan campurkan dengan sikit air.
4. Selepas itu, masukkan serbuk pati ayam, cendawan butang, oregano dan Italian herbs. Kacau sebati.
5. Apabila menggelegak, masukkan meatball yang telah dikukus tadi, bancuhan tepung gandum (untuk memekatkan kuah), garam secukup rasa, tutup api dan taburkan capsicum.
6. Selepas itu, letakkan spaghetti di dalam pinggan dan tuang kuah marinara di atasnya. Untuk lebih sedap, taburkan parutan cheese, oregano dan jika mahu pedas bolehlah ditaburkan chilli flakes.


selamat mencuba :)

psst: Jangan tak tahu, anak teruna saya pun suka makan spagheti. Boleh dikalatakn setiap hari bawak bekal sphageti olio. Paling lucu bila dia cakap "mama , tadi zarin makan spagheti dengan cikgu dengan abang. Esok cikgu suruh bawak spagheti lagi"..hahahahahahaha.. ni anak yang nak makan ke cikgu yang nak makan ni? :P

9 comments:

  1. sama gak cam anak2 akak, suka sgt spaghetti meatball

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestkan kak. kalau boleh nak meatball banyak2 :)

      Delete
  2. meatball tu you buat sendirike? Kalau boleh saya nak tahu macamana cara buatnya. Nampak cantik elok je gentelnye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan, saya beli yang dah siap. lupa dah brand apa. Azmy ke ayamas ntah.

      Delete
  3. Salam kak ida =) tun mmg suka spagetti in tomato sauce compared to yg putih ^^ tp tun x makan daging, jd kene ganti dgn bola2 ayam. hihi

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Ida

    Anak-anak akak pun suka makan spagheti.. nanti boleh lah akak cuba resepi ni.. nampak mudah dan menyelerakan..

    Selamat berpuasa dan selamat menyambut bulan Ramadhan dari akak buat Ida dan keluarga.

    ReplyDelete
  5. Very descriptive blog, I loved that bit. Will there be a part 2?


    Feel free to visit my web blog - nice article
    Also see my site > go there

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...