Monday 16 April 2012

Sambal ikan tongkol (ikan aye)

Ikan tongkol atau ikan aye sangat sedap jika dimasak singgang dan dimakan pula dengan budu. selain singgang, ikan tongkol ini juga sedap jika dimasak sambal. Kebiasaannya saya masakkan lauk ini jika memasak nasi lemak atau nasi minyak.

Jom kita tengok resepinya :)


Bahan - bahannya
1 ekor ikan tongkol
4 keping asam keping
1 s/b asam jawa
2 cawan air
*2 biji bawang besar
*2 ulas bawang putih
*½ inci halia
4 sudu besar cili boh
1 biji bawang besar di potong bulat
1 biji tomato dibelah empat
minyak
garam
gula sedikit / nisan

- bahan yang bertanda * dikisar

Cara-cara membuatnya
1. Ikan tongkol dipotong dan dibasuh bersih kemudian toskan.
2. Masukkan ikan tongkol, asam keping, air dan garam dalam periuk dan rebus sehingga mendidih. (lagi sedap jika dibiarkan semalaman)
3. toskan ikan tongko yang telah rebus dan gorengkan.
4. Tinggalkan sedikit minyak yang digunakan untuk menggoreng ikan tadi di dalam kuali (anggaran cukup untuk menumis)
5. Tumiskan bahan bertanda * yang telah dikisar sehingga hampir kering. Masukkan cili boh dalam kuali dan tumis sehingga pecah minyak.
5. Masukkan air rebusan ikan tadi dan kacau rata. Perasakan dengan garam dan gula/nisan.
6. Masukkan ikanyang telah digoreng dan biarkan menddidh dan sebati.
7. Masukkan bawang besar dan tomato.
8. Masak dengan api perlahan sehingga semuanya bergaul mesra.
9. Hidangkan dengan nasi lemak, nasi putih atau nasi minyak.

Selamat mencuba :)

16 comments:

  1. Salam...tang budu memang cikwan suka...pergh! =) tambahan kalau ada ulam2..memang comfirm tambah nasik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa, betul tu cikwan. makan bertambah-tambah. gulp!

      Delete
  2. menci la tiap kali masuk blog ni menitik nitik air liur..grrr...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai saja nak bagi u teliur. hahahahaha...sajakan? :P

      Delete
  3. Tang ikan tongkol ni kan, ogyep selalu confius... Mak kata, ada 2 jenis tongkol.. Tongkol hitam & putih... One of it, isinya keras... yang mana satu ya yang lembut... BTW, your ikan tongkol is very d sedappppp tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu ogyep. mak saya pun cakap gitu. tapi saya main beli je. asalkan fresh. kadang2 nasib dapat yang keras, ada yang lembik. tapi saya lebih suka yang keras tu :)

      Delete
  4. akak pun suka ikan aye buat sambal gini.. kalau beli mesti pilih tongkol hitam yg isi lembut..
    saja nak berkongsi dengan ogyep yummy mellow... tongkol yang lembut yg sirip tepikan panjang (lebih kurang sirip ikan cencaru).. kalau tongkol siripnya pendek kontot2 tu tongkol yg keras.. biasanya badannya lebih berkilat.. harga pun berbeza tongkol hitam yg lembut tu biasanya mahal sikit dari tongkol putih

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestkan kak. Ikan tongkol ini tatau lagi nak amsak apa selain dari dua jenis tu. tapi tak semua org boleh makan, sebab ikan ni bersifat gatal kalau orang yang tak tahanla. ooooo..itu tipsnya, tq kak, lepas ni senang sikit nak pilih ikan yang sedap :)

      Delete
  5. tq resepi ni.....nak buat mkn dgn nasik lemak...terliur weih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama kak diey, selamat mencuba. nasik lemak? waaaa, nak jugak!

      Delete
  6. sedapnyaaa... yummyumm.. anak lia suka mkn ikan tongkol ni. klu ikan lain dia tak lalu nak mkn tak tahu lah napa.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin sebab isinya sedap kot dan tebal.tambah2 yang hitam kat tengah2 tu. hihi

      Delete
  7. Assalamualaikum Idazs,
    salam kenal dari Kak Amie, follow sini ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal kak amie :)
      terima kasih sudi follow dapur kecah saya ni :)

      Delete
  8. sedap ni kalau dapat ganding dengan nasi lemak. yummy!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap kalau makan dengan nasi lemak. terus teringat nasik lemak terengganu

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...