Wednesday 4 April 2012

Mee goreng basah

Setiap kali makan mee goreng, saya mesti nak mee goreng basah. Tak berapa minat mee goreng yang kering sifatnya. Jadi hari ini saya ingin berkongsi resepi mee goreng basah yang menjadi kegemaran kami sekeluarga.


Bahan-bahan
• 1 bungkus mee kuning
• 4 biji bawang merah ditumbuk
• 2 ulas bawang putih ditumbuk
• ½ inci halia ditumbuk
2 ekor sotong di potong bulat
12 ekor udang
200 gram isi kerang yang telah direbus
2 pokok sawi pak choy
taugeh
2 sb cili boh
2 sb minyak masak
1/2 sb sos tiram
4 sb sos tomato
1/2 sb kicap pekat
3 cawan air
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa

Cara membuatnya
1.Panaskan minyak. Tumis semua bahan yang ditumbuk hingga naik bau. Masukkan cili boh dan tumis hingga pecah minyak.
2.Masuk sos tomato,sos tiram,kicap pekat, air dan kacau sehingga mendidih.
3.Masukkan udang, sotong dan kerang tunggu sehingga masak. Kemudian perasakan dengan garam dan gula ikut selera masing-masing.
4.Masukkan mee kuning dan gaul sebati. Masukkan pula sawi. Kalau nampak air mcm dah kering atau tak cukup basah boleh tambah lagi sedikit air.
5.Kecilkan api dan masukkan taugeh. Kemudian gaul mee supaya sebati. Apabila semua perasa dah meresap dalam mee, tutupkan api. Dan terus pindahkan mee ke dalam pinggan.



Kalau suka pedas boleh makan bersama cili jeruk. Lagi sedap jika goreng telur dadar nipis-nipis, dan potong bulat-bulat lalu ditaburkan di atasnya. Kalau saya, rasa sungguh enak menikmati mee goreng dengan sedikit perahan limau nipis dan juga keropok keping. nyum-nyum..

10 comments:

  1. sedapnye, meriah lauk! k.dieyana tk reti nk buat mi goreng basah, kalau buat, mesti mi jadi kembang, tekak pun jadi kembang ... entah kat mana silapnya.... selalu buat mi goreng kering/mamak je lah..;-)

    ReplyDelete
  2. Salam ziarah... wah, bestnya mi goreng basah... ada banyak seafood lagi... sedapppp..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih singgah di sini. Yummy, saya memang suka mee goreng basah. lagi banyak seafood lagi sedapkan :)

      Delete
  3. kak diey, mee tu sebelum masak celur kejap je dalam air panas. jangan lama2. kalau lama kita celur memang akan kembang kot

    ReplyDelete
  4. Saya dah cuba resepi ni tadi!! Sangat sedap!! Thank you!!

    ReplyDelete
  5. :) terima kasih, berkongsi resepi

    ReplyDelete
  6. pergghh,,, nt aku nak oder menu ni kat restoran ^_^

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...