Thursday, 19 November 2009

mashed potato@kentang putar

Memang susah untuk mempelbagaikan menu untuk si manja tersayang. Lebih-lebih lagi apabila usianya semakin meningkat. Mashed potato/kentang putar/kentang lenyek merupakan makanan yang disukai zarin sejak berusia 6 bulan sehingga sekarang. Berikut merupakan cara-cara untuk membuatnya.

Bahan-bahan
1. 1-2 biji kentang.(bergantung kepada saiz kentang, kalau besar sebiji, kalau kecil 2 biji)
2. sedikit mentega@olive oil@madu
3. Air.

Cara penyediaan.
1. Cuci kentang sehingga bersih dan kupas kulitnya. Selepas dikupas, cuci sekali lagi.
2. Potong nipis-nipis atau dadukan supaya cepat empuk.
3. Kemudian rebus kentang bersama air sehingga empuk.
4. Apabila kentang telah empuk,toskan. (Air rebusan kentang jangan dibuang)
5. Setelah kentang suam-suam, Blendkan bersama-sama sedikit mentega@olive oil@madu (pilih salah satu) dan campurkan air rebusan mengikut kepekatan yang diinginkan.

SIAPPPPP! dan sedia untuk dihidangkan kepada si manja tersayang!



Kentang yang telah empuk diblend


Siap untuk dinikmati oleh si manja.

*Note : Madu hanya dicampurkan apabila zarin telah berusia setahun. Rasanya yang manis menyebabkan mashed potato terasa seperti keledek. Mentega dan olive oil pula dicampurkan ketika zarin berusia 8 bulan. Ketika 6 bulan, hanya kentang dan air sahaja.



comot-comot Zarin makan


sehingga menjilat sudu...nyummmy!

Cepat dan mudah untuk menyediakan makanan untuk Zarin. Selain menjimatkan, ia juga berkhasiat! nyummm..nyummmm...

8 comments:

  1. hayyan tiny watkan nsi yg da msk blend ngan kentang + carrot..msuk skali ngn sup kentang tuu..yummy..yummy...ibu pon mkn skali....hahaha

    ReplyDelete
  2. hehehhe..ok la tu..kadang2 mama pun tolong habiskan...so yummy la..ooo...byk lagi resepi nak tulis...tp x dan la...next tuk bubur nasi pula!

    ReplyDelete
  3. rajin la mama nih masak tuk zarin..meh bg rifqy skit..

    ReplyDelete
  4. boleh2...mai umah zarin yea..nanti auntie masak...
    *psstt..mama rajin masak tuk zarin je...untuk papa zarin memang jarang...wahahahaha

    ReplyDelete
  5. Sedapnya Zarin,makcik nak sikit boleh?Makcik pun kalau masak kentang putar ni,bukan baby makcik yang habiskan,makcik yang gabiskan,,he he

    ReplyDelete
  6. boleh makcik..mai la umah zarin...ahahahaha...mama dan papa zarin pun sama...suka abiskan mknn zarin lebih-lebih lagi pasta creamy...

    ReplyDelete
  7. masa study dulu..kami buat mesh potato campur susu low fat dutch lady yg dlm kotak n sedikit garam...

    rasa sebijik mcm kfc nye kentang putar... nyam..nyam.. cuba test.
    nad pon da lame xwat.. lupe dah susu yg mana..either low fat or full cream milk.

    mungkin zarin akan jilat mangkuk plak after that.hehehe

    ReplyDelete
  8. yeke? boleh la try lepas ni...lagipun zarin dh setahun dah boleh buh garam sikit dalam makanan dia...tapi yang kfc penah try dia tak nak pulak..makan sesudu terus paling muka kot lain...mmm...

    apepun tanx muumy_nad, kongsi resepi...kalu zarin tak makan mama dan papa je la yang makan...hihi...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...