Monday, 12 December 2011

Penang Char Kuew Teow

Char kuew Teow, oh Char kuew teow!
Ada cerita mengapa tiba-tiba saya buat kuew teow. Ceritanya begini, ketika pulang dari mid valley (ceritanya di sini), saya pun ke det station cheras untuk menikmati Char kuew Teow. Malangnya ketika sampai kedai tersebut tutup! Sob-sob..

Sebelum ini, saya ada membeli sebungkus Kuey Teow yang halus sebab jarang jumpa. Beli suka-suka, dan tatau nak masak apa sebenarnya. Malam sabtu, suami mencadangkan agar saya membuat char kuew teow. Akhirnya saya terus menggoogle resepi. Dan hasilnya jumpalah resepi yang mudah daridapurmaisya.

Maisya, saya copy dan pastekan resepinya di sini ya. Resepi asal boleh lihat di sini.

Resepi ini, sudah saya olah sedikit.


Bahan-bahan
* UTK PASTE *
200 gm udang (saya guna 12 ekor udang size L, jadi x sure berapa gram)
250ml air (saya masukkan ½ cawan sahaja, sebab air rebusan dah banyak)
4 ulas bawang putih di ketuk
6 sb sos tiram
3 sk kicap pekat
3 sb kicap manis
1 kiub pati ikan bilis
*2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
*1 sk gula
*** garam dan gula secukup rasa, saya tak ikut sukatan di atas

* UTK MEE *
300gm kuey teow ( tak pasti brapa gram, tp utk 3 pinggan, guna yang halus tu)
1 sb cili boh
kerang
sedikit kucai & taugeh
1 biji telur

UTK PASTE-
Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang. Kupas udang. Asingkan isi dari kulit serta kepala. Ambil kulit dan kepala udang tu dan kisar bersama air rebusan tadi. Tapis dan ketepikan air pati udang ni.
Campurkan semua bahan utk paste dgn air pati udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.

UTK MEE-
Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4sb paste td (saya guna 2 senduk kecil). Masukkan udang yg telah direbus td n kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak.

** Lagi satu, kena goreng char kuew teow ni sepinggan-sepinggan. Contohnya kalau nak goreng tiga pinggan, maka kena guna tiga biji telurlah ya, begitu juga dengan cabai tu :)


Walllahhhhh!!! Sungguh sedap! Sejujurnya inilah kali pertama saya memasak Char Kuew Teow! Tapi rasanya memang lagi sedap dari yang pernah saya makan di kedai.

Untuk dapatkan feel menggoreng char kuew teow seperti di kedai, ketuk-ketukkan sedikit senduk di kuali, jadi masa masaknya memang dapur akan bunyi kung kang kung kang jelah!. Hahahahahah..

Mr. Papa pun puji sedap char kuew teow ni, katanya

“lepas ni tak payah makan kat kedai lagilah. Mama buat lagi sedap!”

Dan zarin pula

“papa beli kat mana ni?”

Bila jawab mama yang masak terus cakap

“Wow, hibatnya mama, mama bagus!”

Selamat mencuba :)

11 comments:

  1. as-salam
    ngancam betul Penang Char Kuew Teow tu..

    ReplyDelete
  2. cayalah ida..ayu nak copy paste ye..hehe

    ReplyDelete
  3. waaa...nampak enak banget...mau dicobalah nanti....

    ReplyDelete
  4. Berselera nengok gambornya tu, bila la akak boleh buat.

    ReplyDelete
  5. Yang paling best tu bunyi kung kang kung kang, macam tukang masak kat warung!!

    ReplyDelete
  6. :: Mrs.Eady :: terbaeeekkk, seperti kata boboiboy! hahahah

    ady: wassalam..tq singgah sini
    best, puas makan!

    ayu: silakan. mmg best dan konfem menjadi..

    ReplyDelete
  7. - dieyana - : trylah kak, sure x beli dah lps ni :)

    myda_ahmad: selamat mencuba :)

    ~~zAnAfAhMi~~: akak, try la, tersangatlah mudahnya dan sedap banget!

    Ummu Madihah: amik feel..hahahahahahahha..tp nak pegang kuali lambung2 mmg tak beranilah. ade je makan tangan nanti kuew teow tu :P

    ReplyDelete
  8. - dieyana - : trylah kak, sure x beli dah lps ni :)

    myda_ahmad: selamat mencuba :)

    ~~zAnAfAhMi~~: akak, try la, tersangatlah mudahnya dan sedap banget!

    Ummu Madihah: amik feel..hahahahahahahha..tp nak pegang kuali lambung2 mmg tak beranilah. ade je makan tangan nanti kuew teow tu :P

    ReplyDelete
  9. salam...nk tnya..lpas kita kupas udang tu, udang yg dah dikupas tu nk wat apa?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...