Apabila berpuasa, nafsu makan mulalah bermacam-macam. Dalam kepala mula teringin nak makan tu, nak makan ni, nak masak tu nak masak ni. Kalau masuk bulan ramadan nanti tatau la macam mana gayanya. hehehehhe
Hari ini saya membuat yee mee kung fu, waaaachaaaaaaa!!!!. Dah lama sangat tak makannya. Kami ni kira bermusim juga, kalau start masak sekali, nanti tiap-tiap harilah akan masak menu yang sama sampai jemu. Tiga hingga empat bulan lagi masak balik.
Bukan susah sebenarnya nak masak yee mee kung fu ni. Jom lihat resepinya
BAHAN A
yee mee
BAHAN B (hiasan)
udang (dibuang kulit dan digoreng)
sawi dan carrot (dicelur)
BAHAN C (KUAH)
1 senduk sos tiram
4 ulas bawang putih (dicincang)
1 sudu kecil kiub ayam
6 biji fish ball dipotong 2
1 biji telur
2 sudu tepung jagung (dilarutkan di dalam air)
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
air
Cara membuatnya:
1.Panaskan minyak didalam kuali dan masukkan bawang putih. Tumis bawang putih sehingga naik bau dan kekuningan. Kemudian masukkan air (mengikut sukatan kuah yang diperlukan. biasanya 3-4 gelas).
2.Apabila sudah mendidih, masukkan sos tiram dan kiub ayam dan fish ball, kacau sehingga sebati.
3.Kemudian masukkan garam dan tepung jagung, kacau lagi. Apabila telah pekat, pecahkan telur dan kacau sehingga masak.
5. Untuk menghidangnya, masukkan yee mee ke dalam mangkuk, dan tuangkan kuah yang mendidih tadi diatasnya.
6. Susun sawi dan carrot, serta udang dan di atas hidangan dan tuangkan sedikit baki kuah yang ada di atasnya....SIAAAAAPPPPPP!!!!!!!!!
Sangat sedap dimakan panas-panas dan tidak lupa cili potong! nyummmy!