Masa anak dara dulu, nak jejak kaki ke dapur pun malas. Tapi bila dah jadi mak dara ni, dapur seolah-olah tempah yang paling best untuk dikunjungi. Nasib baik dapur rumah saya sempit, kalau tidak sure dah bentang toto kat situ :p
Semalam betapa berkecainya harapan saya kerana apabila buka peti langsung tiada bahan mentah untuk memasak. Sudahnya saya terus mengodek-godek resepi yang boleh dibuat dengan bahan-bahan kek yang pelbagai jenis itu. Akhirnya saya terjumpa satu resepi dari blog Kak Nor iaitu super moist eggless chocolate cake! nyummmmyyyyyyyy!!!!
Semalam betapa berkecainya harapan saya kerana apabila buka peti langsung tiada bahan mentah untuk memasak. Sudahnya saya terus mengodek-godek resepi yang boleh dibuat dengan bahan-bahan kek yang pelbagai jenis itu. Akhirnya saya terjumpa satu resepi dari blog Kak Nor iaitu super moist eggless chocolate cake! nyummmmyyyyyyyy!!!!
Kak nor, dengan izin saya copy dan pastekan resepinya di sini ya :)
SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKEresepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com
sumber: Kak Nor@ Secubit Garam
Bahan-bahan :
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang)
2 sudu besar susu tepung
1 1/4 cawan air sejuk (air sejuk dari peti ais)
1 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
secubit garam
1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
1 sudu kecil cuka atau jus lemon
Cara-cara :
Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.
* saya tidak masukkan chocolate emulco
* gula saya kurangkan. 2/4 gula perang dan 1/4 gula pasir
Dan kek ini saya mandikan dengan chocolate ganache.
Terima kasih Kak Nor sebab berkongsi resepi kek yang sedap ini :)
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang)
2 sudu besar susu tepung
1 1/4 cawan air sejuk (air sejuk dari peti ais)
1 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
secubit garam
1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
1 sudu kecil cuka atau jus lemon
Cara-cara :
Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.
* saya tidak masukkan chocolate emulco
* gula saya kurangkan. 2/4 gula perang dan 1/4 gula pasir
Dan kek ini saya mandikan dengan chocolate ganache.
Terima kasih Kak Nor sebab berkongsi resepi kek yang sedap ini :)
Serius, kek ini memang sangat sedap. Memang super duper moist. Paling best sebab kacau-kacau saja. Tak payah guna mixer, kalau tidak "bercinta" juga nak basuh mixer tu. Walaupun kebiasaannya papa yang basuh :P
Zarin seperti biasa menjadi ketua juri cinonet yang sentiasa menilai air tangan mamanya ini. Dan jawapan standardnya ialah
"Mama bagus, Gud. Sedap!"
psssttt: Saya bukanlah seorang yang pandai memasak. Tetapi saya suka mencuba. Resepi-resepi yang ditulis adalah sebagai rujukan saya di masa depan. Terima kasih pada yang terjumpa blog saya melalui resepi dan kemudian add saya di FB. selamat berkenalan :)
Zarin seperti biasa menjadi ketua juri cinonet yang sentiasa menilai air tangan mamanya ini. Dan jawapan standardnya ialah
"Mama bagus, Gud. Sedap!"
psssttt: Saya bukanlah seorang yang pandai memasak. Tetapi saya suka mencuba. Resepi-resepi yang ditulis adalah sebagai rujukan saya di masa depan. Terima kasih pada yang terjumpa blog saya melalui resepi dan kemudian add saya di FB. selamat berkenalan :)
aduhhh ida tabik springgg la saye kat awak, walaupun hanye mencube resepi tapi berhasil okeh, suke la awak share2 resepi kat sini ai likeeeeee heheheeeeee :)
ReplyDeleteerrr ida kalau tak keberatan nanti buatla entri ape alatan2 yang digunakan utk baking. ehehehehe sy minat jugak nak baking tak seumur hidup belum penah try lagi. so skang 00 ilmu di dada (cewah)
ReplyDeleteheheheeee sangat eksaited nak belajar baking!! :))
erks...terliur sudah!:)
ReplyDeletetengokpun dah sedap..apatah lagi rasanyer...terliur...
ReplyDeletepengsan aku tringin ;p
ReplyDeleteterliur sudah
ReplyDeleteharus dicuba
resepinyer pun simple jer
fuh nasib boh gambaq kek cokelat sebab tak makan cokelat. :D
ReplyDeleterajen wat kek.suke.pasai saya malas
bes2..cam senang (mmg senang pun kan)..nak try arini,ada bahan takder plak..
ReplyDeletebebila le ar ngetest gak.hehe
mmg mudah resepi nya gaulkan semua je..pas tu bakar...kek tu mmg menyelerakan,pandai ambil gambar..nampak lagi cantik kek tu..
ReplyDeletekalau nak belajar buat kek boleh lah baca disini
http://cthoney.blogspot.com/2011/04/jadikan-sebagai-hobi-atau-sumber.html
serius,ila sebenarnya rasa buat kek ni paling leceh..tak kira kek jenis apa..sebab dapur mesti berkecah..tp kalau nak makn,kenalah wat gak kan..nak tempah boleh
ReplyDeletemengancam kalbu betul gambo kek tuh...ish..ish..cantik gebu jer..
ReplyDeleteyummyyyyyyyy........
ReplyDeletethank kongsi resepi
adui terliur,,leleh2 nih..sedapnya..jelous kt zarin..
ReplyDeletesedapnyeeeeeeeeeeeeeeeee....ade masa nnti leh cuba.skang ni mmg tak dan nk cuba2.mood membaking ke longkang :)
ReplyDeletemmg menyelerakan...nak cuba tapi kemudahan tak cukup lak kat umah nie..huhuhu...
ReplyDeletesdapnyer..tergeliur..yang pling menarik skali dia nyer mould tue..he..he
ReplyDeleteayarkkkk...fensan!!
ReplyDeleteMAPPIAU: alhamdulilah, setakat ni boleh dikata semua emnajdi, cuma pernah buat japanese cottoncake tp x berapa menajdi. kehkehkeh!!!
ReplyDeletesaya pun dlm proses belajar juga, semua berguru kat internet. Tapi serius sekali terjebak memang akan jadi 'gila' membaking nanti. hahahahahha, berdasarkan pengalaman diri sendiri ni.
ooo, alatan, insyaallah nanti sy entrikan, kena ambik gamba dulu :)
♥ Mrs.Eady ♥ & Zaidah: alhamdulilah, rasanya kek ini yang paling sedap sepanjang sy buat kek coklat, dahla mudah. tapi serius mmg super duper moist!
ReplyDeleteeB ezrin: alahai, jgn pengsan dulu, nanti pengsan dah x boleh mkn. nak hantar jauh, try la resepi tu eb, mudah je :)
ReplyDeleteainiyah: la, x suke ceklat ke? aduhaii rugi tak boleh menternak lemak mcm kami. kahkahkah!!!
ReplyDeleterajin sebab dua beranak kat rumah tu suka.
psstt: lps ni nak kecek2 resepi kek gula hangus wawi adam :P
ashra : selamat ngetest, jgn lupa ajak aleesya sekali tolong ;)
ReplyDeletenuyue: selamat mencuba, mmg senang+kacau2 je, tp rasa sedap gilos!
ReplyDeleteIla : itulah, dapur mmg akan berekcah sikit, tp lepas tu ekmaslah. tempah??? tak berani lagi nak amik tempahan kek coklat nie, yg lain insyaallah :)
ReplyDeletect N honey: yup mmg mudah, gambar biasa2 je main snap je tu. yang penting sedap. ooo, ok, nanti sy terjah!
ReplyDeletesi ngokngek: hehehe, Zarin asyik ternak lemak je skang, tp kena control takut nanti kecik2 dah obes!
ReplyDeleteIna: mmg nyummy kek ni, super duper moist + x hanyir. pendek kata mmg sedaplah!
ReplyDeleteRaNiA: apa yang tak cukupnya yang? oven ke? mmm, try kukus, mana tau menajdi. tp saya tak pernah try kukus lg, saje bg cadangan. kihkihkih
ReplyDeleteratusiput : betul2 mood membaking ni pun ada turun naik juga, sampai satu tahap anagu, mmg x sempat tunggu dh, terus kena buat. kaalu mood x ada, mmg tak berasaplah dapur tu :)
ReplyDeleterisa : nak saya buat CPR ke? :P
ReplyDeletecubalah kak, at least berasap juga microwave+oven tu :)
Murni Delights: vill, sedap tau kek ni, cubalah, bhn2 membaking brownies tu bleh kot try wat ni :)
ReplyDeleteSalam kak...terliur btl nengok kek..nak tnya..apa fungsi cuka dlm kek ye..????
ReplyDeleteNADIAH FAUZI : salam nadia, mmg sedap ni resepi choc cake fevret akak ni. Stahu akak, fungsi cuka ini untuk bantu kek tu naik cantik dan tak melimpah keluar dari loyang masa membakar. cuka ni boleh gantikan dengan jus lemon. Takpa nanti akak tanya kawan2 yg lain, kalau ada info lagi akak bgtau ya :)
ReplyDeletemcmn ida buat coklat ganache tu???? blh kongsi resepi x???
ReplyDeletenora: sori nora lambat reply, ni resepinya
ReplyDelete100 gram coklat masakan
50 ml whipping cream (kalau x ada buleh ganti dgn fresh milk)
1 sudu besar mentega.
cara buat:
panaskan coklat masakan dan whiping cream secara double boiler. Bila dah sebati dan cair, tutup api dan masukkan mentega. Kacau hingga sebati. bila dan suam@ sejuk, curahkan atas kek.
harap dapat membantu yea n tq singgah sini :)
Salam kenal...
ReplyDeletethe cake looks so yummyyy! i likeeee..
salam kenalan...
ReplyDelete1st time sy jumpa blog akak, da trus tertarik tengok resepi2 yg ada. x sabar mencuba! sy jarang2 buat kek, sy nak tya tentang serbuk soda tu...ape fungsi soda tu kak? kalau x de, kek boleh sedap x?
At this time I am going to do my breakfast, after having my breakfast coming again to read more news.
ReplyDeleteLook at my web site: interesting web site