Kebelakangan ini, saya memang suka memasak. Dua minggu lepas, kami sekeluarga kemaruk pada ikan siakap tiga rasa, boleh dikatakan seminggu dua hingga tiga kali masak, dan minggu ini pula kemaruk untuk membuat popia isi ketam.
BAHAN-BAHAN
1. setengah biji sengkuang di hiris nipis dan memanjang
2. sebatang lobak merah dihiris memanjang
3. sepeket crab stik (jejari isi ketam)- dicarik halus
4. satu biji kuning telur- untuk melekatkan kulit popia
5. sepeket kulit popia
CARA MEMBUATNYA
Bentangkan kulit popia, kemudian isikan dengan isi ketam, sengkuang cina dan lobak merah. Kemudian lipat dan sapukan kuning telur untuk melekatkannya. Siaaaapppp!!!
Selepas itu, goreng popia dalam api sederhana sehingga kekuningan...Tadaaaaaaaaa
Hidangkan dengan sos tomato atau sos cili bersama mayonis. Sedia dinikmati oleh seisi sekelurga!
Popia ini sedap dinikmati ketika panas-panas. Rasanya yang manis, masin dan pedas pasti akan membuka selera sesiapa yang menikmatinya. Tidak hairanlah si kecik Zarin sangat menggemarinya. Tetapi dinikmati bersama mayonis dan sos tomatolah.
BAHAN-BAHAN
1. setengah biji sengkuang di hiris nipis dan memanjang
2. sebatang lobak merah dihiris memanjang
3. sepeket crab stik (jejari isi ketam)- dicarik halus
4. satu biji kuning telur- untuk melekatkan kulit popia
5. sepeket kulit popia
CARA MEMBUATNYA
Bentangkan kulit popia, kemudian isikan dengan isi ketam, sengkuang cina dan lobak merah. Kemudian lipat dan sapukan kuning telur untuk melekatkannya. Siaaaapppp!!!
Selepas itu, goreng popia dalam api sederhana sehingga kekuningan...Tadaaaaaaaaa
Hidangkan dengan sos tomato atau sos cili bersama mayonis. Sedia dinikmati oleh seisi sekelurga!
Popia ini sedap dinikmati ketika panas-panas. Rasanya yang manis, masin dan pedas pasti akan membuka selera sesiapa yang menikmatinya. Tidak hairanlah si kecik Zarin sangat menggemarinya. Tetapi dinikmati bersama mayonis dan sos tomatolah.
Wahhh cam best jer..nak try la nanti hehe..
ReplyDeleteIda...nak tshirt free x?jenguk la blog aku nanti yek...cepat2 sementara masih ada stok =)
confirm best! kena try gak ni..
ReplyDeleteda la fav ku popiah..hehe
simple & sedap
ReplyDeletebalik boleh try ni.....jangan x try
k.diana n abg pun suke ngan popia goreng, nk cuba popia isi ketam lak, senkuang ganti ngan carot leh?(tk suka sengkuang)
ReplyDeleteYana : try jgn x try...ok nanti aku terjah!
ReplyDeleteashra: dijamin best! try la :)
Rizziela : memang simple..yang penting seedap! selamat mencuba!
Kak diey: ahahahahaha..carrot pun memang buh..sengkuanglah yang menyedapkannya tu..manis2 lemak macam popia kat hotel je rasa :P...daku terperasaan!
I've learn several just right stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I surprise how so much effort you set to create one of these wonderful informative website.
ReplyDeleteHere is my web site homepage
I've learn several just right stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I surprise how so much effort you set to create one of these wonderful informative website.
ReplyDeleteFeel free to visit my web site: homepage
my page - read what she said
Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging
ReplyDeletefor? you made blogging look easy. The overall look of your site
is wonderful, as well as the content!
My web blog :: top article