Thursday 29 May 2014

Gulai nangka ikan masin

Haaaa.. ni lauk fevret saya.. Gulai nangka ikan masin.. Tapi tak boleh makan selalu. Angin dan sakit urat. hehehehehehehe.. kalaulah ummi saya tau saya makan ni, memang confirm kena marah. Pantang bersalin masih ada lagi walaupun Sofea dah setahun lebih. 


Jom tengok resepinya

BAHAN-BAHANNYA :-)

1 plastik nangka yang dah dibuang kulit (beli yang dah siap paket)
Isi ikan kurau masin dipotong kecil
1 kotak santan 200ml
1 cawan air
1 keping asam gelugor
2 batang serai, dititik
Garam dan sedikit gula

BAHAN KISAR

2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 biji cili merah
1 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan
* kalau nak pedas boleh tambah cili padi

CARA MEMBUATNYA :

1. Potong nangka kecil-kecil, rebus sehingga empuk, kemudian toskan.
2. Rendam ikan kurau masin sekejap, kemudian toskan.
3. Dalam periuk masukkan bahan kisar , serai, asam gelugor, biar mendidih.
4. Kemudian tuang santan dan air serta nangka yang telah direbus tadi. Masak sambil dikacau sekali sekala biar mesra. Kemudian masukkan isi ikan masin kuran dan kacau-kacau lagi sehingga masak.

5. Masukkan sedikit gula dan garam (jika perlu – sebab biasa ikan masin tu dah rasa masinnya) Apabila semuanya telah sebati, tutup api.
6. Siap untuk dinikmati.


Sedap makan nasi panas-panas, ada sambal belacan pulak. Sure bertambah-tambah.

No comments:

Post a Comment