Monday 25 July 2011

Kerabu tomato ikan bilis

Kerabu memang sedap dimakan sebagai pembuka selera. Saya memang suka semua jenis kerabu, dan paling digemari sudah semestinya kerabu mangga. Namun baru-baru ini saya mencuba pula kerabu tomato ikan bilis. Wallah, sedap weh!

Jom lihat resepinya.


Resepi ini diambil dari SINI, tetapi saya telah mengubahsuai sedikit mengikut selera saya, eheheheheheh

Bahan-bahan ( 3-4 org )
2 biji tomato - buang empulurnya dan dihiris
segenggam ikan bilis goreng (bilis yg dh dikupas)
1/2 biji bwg besar - dihiris  (saya guna sebiji)
3-4 biji cili padi (bergantung tahap kepedasan) - dihiris
1 btg serai - dihiris
garam
gula
jus lemon - optional
pak aji - klu suka (saya tak letak)
4 urat kacang panjang dipotong bulat (saya tambah)
setangkai daun kesum (saya tambah)

Cara-cara
1.Ikan bilis goreng tumbuk kasar. Kemudian gaulkan semua bahan-bahan. Perasakan dengan garam dan gula. Kalau nak lebih masam bleh letak jus lemon lebih.
2.Dah siap! bleh la dihidang.......SeLaMaT MenCube...

5 comments:

  1. banyak nye nak buat dr resepi DDK ni, sudoh doh la...salin resepi dulu, satu pun belum buat..ahhahah...kek durian tk sempat buat lagi nih...smile!

    ReplyDelete
  2. :: Mrs.Eady :: salin dan cuba ya! :p

    dieyana : takpe, at leat bulan posa nanti buleh cuba, kihkihkhihkih

    ReplyDelete
  3. boleh cuba bulan puasa nanti...fuhhhh sedap ni

    ReplyDelete
  4. wah... sedapnya kerabu. akak pun suka.boleh cuba ni.

    ReplyDelete