Thursday 3 July 2014

Sotong Masak Kicap

Menu berbuka kami semalam. Sotong masak kicap! Rasanya inilah resepi yang paling mudah. semua orang tahu buatkan. Tapi masing-masing ada cara tersendiri. Dan ini pula cara saya

Bahan-bahan

3 ekor sotong dibuang kulitnya dan dipotong bulat, dilumur dengan garam dan kunyit 
1 ulas bawang besar, di mayang sederhana
4 biji bawang putih di hiris
2 inci halia, potong mancis
1 biji cili besar, di potong
kicap secukupnya
air
 1 sudu besar sos tiram
 1 sudu besar sos cili 
 1 sudu besar sos tomato
garam gula secukupnya
sedikit daun ketumbar untuk hiasan
sedikit minyak



cara membuatnya

1. Panaskan minyak dikuali, goreng sotong yang telah dilumur dengan garam dan kunyit 1/3 masak, angkat dan ketepikan.
2. Dengan menggunakan minyak yang sama, masukkan bawang besar, bawang putih, halia dan juga cili besar. Goreng sehingga naik bau.
3. Apabila sudah naik bau, masukkan sedikit air dan biarkan mendidih. kemudian masukkan sotong, sos tiram, sos cili, sos tomato dan bairkan semunya sebati. Apabila kuah dah hampir pekat dan sotong pun hampir masak, masukkan garam dan gula secukup rasa.
4. Siap dan hiaskan dengan daun ketumbar!

Mudah bukan, selamat mencuba :)

Wednesday 2 July 2014

Sambal udang simple

Udang! lauk kegemaran anak teruna saya. Bayangkan dia boleh habiskan 15 ekor udang ni sekali makan. Dan kalau masak udang semestinya saya masak sambal udang. kalau ada petai pun best juga, tapi sebab bulan puasa encik suami suruh elakkan letak petai.
 
Oklah jom lihat resepinya
 
Bahan:

3 sudu besar cili kisar
1 biji bawang besar *dikisar
3 ulas bawang putih *dikisar
1 inci halia *dikisar
12 ekor udang segar berkulit
1 sudu besar sos tomato
Sedikit air
garam
gula
 
 
 



Cara membuatnya:

1.  Panaskan minyak masak,tumis bahan kisar (bawang besar, bawang putih dan halia) sehingga naik bau.
2. Masukkan cili kisar dan masak sehingga pecah minyak.
3. Masukkan sedikit air kacau rata kemudian masukkan 1 sudu besar sos tomato.
4. Masukkan udang dan biarkan masak. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga kuah menjadi pekat dan sebati dengan udang.
5. Bolehlah dihidangkan.
 
Mudah bukan, selamat mencuba!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...