Monday 17 June 2013

taugeh masak lemak putih

Setiap kali memasak, sebolehnya saya akan mencari resepi yang boleh dimakan oleh seisi keluarga (Mr.papa dan Zarin). Lauk yang ringkas dan tak pedas. Taugeh masak lemak putih merupakan lauk yang paling senang dimasak dan menjadi kegemaran kami. 

Jom lihat resepinya



Bahan-bahan

Taugeh (anggaran RM0.50-RM0.80)
2 ekor ikan selayang/kembung direbus dan diambil isinya
1 biji bawang besar dipotong 6 (potongan wedges)
 2 biji cili merah di potong memanjang
1 biji kelapa diambil santannya
Sedikit garam
*Air (jika perlu)

Cara membuatnya

1. Siang taugeh (potong ekor dan kulit hitam) basuh dan toskan.
2. Tumbuk isi ikan sehingga hancur.
3. Dalam periuk, masukkan isi ikan, bawang besar, cili merah, taugeh dan santan. Kacau sebati. Kemudian masakkan di atas api. Kacau perlahan supaya semuanya sebati.
4. Apabila telah menggelegak, perasakan dengan sedikit garam. Sekiranya kuah terlalu pekat, boleh tambahkan sedikit air. Apabila taugeh hampir layu, bolehlah tutup api. Siap!




Mudahkan? 

Taugeh masak lemak putih ini sangat ngam jika dipadankan dengan lauk ikan masin/pekasam, ayam goreng atau ikan goreng. Tidak dilupa pembuka selera iaitu sambal belacan atau budu mahupun cencaluk! 

Wallah, tak sedar nasi bertambah :)


Friday 14 June 2013

Resepi Pulut Durian

Bila tiba musim durian, pasti kami tidak melepaskan peluang untuk menikmatinya. Maklumlah seisi rumah boleh dikatakan hantu durian. Dan menu wajib kami sudah semestinya pulut durian. Sebenarnya pulut durian pun ada pelbagai versi mengikut negeri atau selera masing-masing. Dan ini pula merupakan resepi pulut durian versi mamaidazs :)



Jom kita tengok resepinya 

·         2 cawan beras pulut susu (di rendam lebih kurang 30 minit)
·         1  biji kelapa yang telah dimesin
·         1 cawan air panas
·         Garam secukup rasa
·         Buah durian di ambil isinya
·         Gula Pasir (Untuk ditabur, jika suka)

Cara membuatnya

1. Rendam beras pulut susu atau apa jenis beras pulut selama 30 minit, kemudian toskan.
2. Panaskan periuk kukusan, apabila air sudah mendidih, masukkan beras pulut susu yang telah ditoskan tadi dan kukus sehingga masak.
3. Untuk santan pula, masukkan kelapa yang telah dimesin tadi ke dalam blender, campurkan satu cawan air panas dan blendkan. Selepas itu, tapis kelapa tersebut untuk mendapatkan santannya.
4. Campurkan santan yang telah diblend tadi dengan sedikit garam, kacau sebati. Tujuannya supaya santan terasa lemak-lemak masin.
5. Untuk menikmati pulut durian pula, masukkan pulut, santan, isi durian ke dalam mangkuk dan taburkan sedikit gula pasir (kalau suka). Sedia untuk dinikmati. Mudahkan?




Nyum-nyum... Selamat Mencuba :)

Ketuk-ketuk Dapur: Mohon maaf, setakat ni tak dapat nak jawab semua komen. Masih lagi dalam proses menyesuaikan diri dengan status mama anak dua. Insyaallah saya pasti akan menjawab semua komen suatu hari nanti. Terima kasih pada yang sudi tinggalkan komen dan singgah di dapur kecah saya ni :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...